Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muka po šljivarima

Šljiva rodila – nemaju je kome prodati, a rakiju ne smiju peći

sljiva
04.11.2010.
u 17:50

Uredba o trošarini je suluda, mraz i tuča mogu sve upropastiti, a državi moramo platiti nešto što možda nećemo moći proizvesti, kaže M. Bakavić

Šljivari brodskog Posavlja na pravim su mukama. Šljive su ove godine obilno rodile, a upravo to im zadaje glavobolju i brige.

Nelogična uredba

Konzumnu šljivu veletrgovci su bili voljni otkupiti samo po mizernoj i šljivarima neisplativoj cijeni, a s druge strane voćari rakiju od šljiva mogu ispeći samo ako državi unaprijed, do 31. siječnja, prijave moguć urod u 2011. i količinu rakije koju planiraju ispeći. Naime, uredbom o trošarinama šljivari unaprijed 25 do 30 kuna moraju platiti po litri proizvedene rakije iznad 50 litara, u protivnom im ako rakiju ispeku, a ne prijave prijete kazne od 2000 do 10.000 kuna.

– To je suludo, mraz i tuča mogu sve upropastiti, a državi moramo platiti nešto što možda nećemo moći proizvesti – kaže Marijan Bakavić iz Trnjana.

Voćari su ljutiti jer država, kažu, brine samo za sebe i nije je briga što će biti s obiteljima koje su donedavno živjele samo od voćarstva.

– Zagonetka cijele priče je što država potiče voćarsku proizvodnju, a istodobno nema rješenja da se proizvedeni urod voća plasira na tržište i nama voćarima omogući da preživimo – kaže Dimitrije Oreščanin, čija se obitelj uzgojem šljive bavi od 1906. godine.

– Dobivamo poticaje po hektaru i broju stabala, a onda nam nas osiromaše trošarinama i poreznim davanjima. Čak da pečemo rakiju kako država traži, morali bismo za to prijaviti obrt, s time da dodatno moramo platiti i najam rakijskog kazana da rakiju možemo ispeći. U tom slučaju litra rakije ne bi bila ispod 80 kuna, a kome ćemo je po toj cijeni prodati ako teško ide po 25 kuna – kaže Slavko Jurinjak.

Porez pojede poticaje

Šljivari brodskog Posavlja ističu da su zbog državnih nameta dovedeni pred zid.

– Prije nekoliko godina imao sam tri šljivika, ali mi je zbog nerentabilnosti ostao samo jedan – kaže Marijan Bakavić.

– Svake su godine u šljivike ulaganja sve veća, Boga molimo da uroda bude, a onda nemamo kamo s njim. Radije ćemo šljivike pustiti da zarastu u korov i neka šljive bere tko hoće nego da državi budemo dužni i zbog duga završimo u zatvoru – dodao je Bakavić.

Ključne riječi

Komentara 6

RO
rotten
00:20 07.11.2010.

he he ljudi!! Dok je svijeta i vijeka ne možeš ti našeg seljaka zeznuti tako ce i poreznici skužiti da ne dobivaju ništa više poreza nego i prije tog zakona a zašto?? Pa jer će prijaviti 50 litara a ostaloo kao i inaće na crnjaka!! I eto vam Vlado krvopijska umjesto nekog realnog paušala evo vam prdac

BR
brkica2
01:47 06.11.2010.

Zabraniti seljacima peći rakiju? Sjetite se prohibicije u Americi. Radile su ilegalne pecare, alkohol se prodavao po 4x većoj cijeni, četiri se puta povećala potrošnja alkohola. Obogatili se gangsteri, država ostala bez poreza, a raja je pila bućkuriš. Ima li tu logike?

OB
-obrisani-
18:26 04.11.2010.

25 do 30 kuna po litri proizvedene rakije ? Suludo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije