Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atrakcija

Skrivene tajne Velikog Tabora

Tabor
Foto: Mladen Mandić
1/3
27.08.2012.
u 17:13

Posjetitelji su mogli sudjelovati u raznim radionicama, ali i kušati domaće vino i delicije

Srednjovjekovni dvorac Veliki Tabor u subotu poslijepodne i navečer, širom je otvorio vrata za sve svoje posjetitelje. Nakon višegodišnjih konzervatorsko- restauratorskih radova, pokrenuto je kulturno - turističko događanje “Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru” koje su u prvoj od pet subota, započeli zanimljivim i raznovrsnim programom.

 Oživljen duh prošlosti

 Oživljeni duh prošlosti, putem povijesnih scena demonstrirani su interaktivnim muzejskim radionicama u kojima su mogli učestvovati svi posjetitelji. Tako su mogli upoznati sve vrste srednjovjekovnog hladnog oružja i zaštitne opreme, kao i način izrade srednjovjekovnog luka i strijele. Mnogi su se uživili i u ulogu Robina Hooda i vrlo dobro savladali tehniku gađanja lukom i strijelom u metu. Posjetitelji su također mogli pogledati kako se u srednjem vijeku javno osuđivala krađa i kako je završavao lopov, odnosno „tat“ kojeg se uhvatilo u krađi. Svi koji su poželjeli izraditi grb svoje obitelji ili pak svoj osobni grb, mogli su sudjelovati i u heraldičkoj radionici. Posjetitelji su mogli također razgledati i demonstraciju starih vještina i zanata, izradu i ukrašavanje kubura, a tu su također bili i kovači te kožari.

 Za najmlađe je srednjovjekovno putujuće kazalište „Ioculatori „ izvelo lutkarsku predstavu „Veornika Desinićka“ u kojoj su se mališani upoznali o tragičnoj ljubavi Veronike Desinićke i Grofa Celjskog u kojoj je na kraju Veronika kao “coprnica” osuđena na smrt te je njeno tijelo zazidano u zidine Velikog Tabora.

 Kubure označile početak

 Pored vitezova i kostimiranih dvorskih dama, sudjelovala je i Plesna družba „Veronika Desinićka“ se renesansnim plesovima, te Kuburaško društvo „Desinićka kubura“, čiji su kuburaši ispucavanjem pred Velikim Taborom označili i formalni početak srednjovjekovnih svečanosti. Značajan doprinos organizaciji dala je također i Turistička zajednica Desinića na čelu s predsjednikom Milivojem Dravincem koji su sami izradili štandove za prezentaciju domaćih kolača, kuhali su domaći gulaš i prezentirali domaće proizvode. U idućim subotama, rekla nam je voditeljica Velikog Tabora Nadica Jagarčec, očekuju su nastupi i više plesnih skupina koje će izvoditi povijesne plesove - Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke, Dvorski plesovi iz Klanjca, Plesna skupina Vlaste Rittig iz Zagreba i domaćini Plesna družba Veronika Desinićka.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije