Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalizacija

Sj. Dalmacija: Ekipe pomažu starijima u prelasku na DVB-T

televizija
Patrik Macek/Pixsell
30.03.2010.
u 15:28

Da se stanovništvu, pretežno onom starijem, dijela srednjodalmatinskih otoka i zaleđa ne bi dogodilo da od večeras nemaju sliku na ekranu, Središnji državni ured za e-Hrvatsku pokrenuo je akciju "DTV za sve".

Večeras u ponoć analogni TV-signal isključuje se i zamjenjuje digitalnim signalom u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Tako će se od sutra oko 97.000 kućanstava u te dvije županije oprostiti od analognog signala koji je postojao i koristio se više od 50 godina te ući u novo digitalno doba.

A da se stanovništvu, pretežno onom starijem, dijela srednjodalmatinskih otoka i zaleđa ne bi dogodilo da od večeras nemaju sliku na ekranu, Središnji državni ured za e-Hrvatsku pokrenuo je akciju "DTV za sve" u sklopu koje obučeni timovi obilaze manje gradova i sela te ljudima koji imaju starije televizore pomažu instalirati neophodne digitalne prijamnike koji omogućuju primanje digitalnog TV-signala.

Krajeve koji nemaju ili su dosta udaljeni od trgovina tehničkom robom obilaze kamioni određenih trgovačkih lanaca koji dolaze u manja mjesta i obično na glavnim trgovima nude kupnju digitalnih prijamnika ili novih televizora koji već imaju ugrađen DVB-T prijamnik.

I jedno i drugo kupuje se umanjeno za vaučer vrijedan 75 kuna koji je podijeljen svim RTV-pretplatnicima. U proteklih pet dana kamioni triju trgovačkih lanaca tako su obišli Pag, Dugi otok, Benkovac, Obrovac i Gračac, a danas su stigli i u Knin, Oklaj, Drniš i Pakovo Selo. U istim mjestima ekipe "DTV-a za sve" pomogle su građanima instalirati uređaje.

27. travnja na digitalni TV-signal prelazi Dubrovačko-neretvanska županija.

Komentara 3

AN
AnaB1982
16:53 30.03.2010.

ma nek uvedu rađe odmah i sliku u 16:9 formatu

KE
keewee23
18:02 30.03.2010.

Odma za samosvoj uvedite 16:9, da mu bezveze ne stoji novokupljeni lcd/plazma u 16:9 formatu, tako da 75% hrvatske pohitri po 16:9 televizore,... daj bjaaazi covjece,..

IN
InfoMan
16:06 01.04.2010.

Zasto se toliko forsira DVB-T? Racunica je vrlo jasna. Ako prijemnik kosta cca 200kn to znaci da Suker pobere cca 45kn po svakom. Voucher od 70kn? Bas me zanima postotak iskoristenja istog (koliko ljudi kupi prijemnik sa i bez vouchera) i kako i kada ga ducani naplate. Medjutim, osim drzave daleko vecu zaradu imaju uvoznici, npr MSan. Prijemnik koji platite 200kn u ducani moze se u Kini nabaviti za 10 USD u kolicinama od 500 kom. Za vece kolicine cijena je niza.Racunica je jasna: kupac: 200kn, drzava 45kn, ducan/uvoznik: 110+kn. Uz navedenu otimacinu sto nam nude DVB-Tom? Nista osim losije slike nego sto je bilo analognim signalom. Osim toga, 99% uvezenih prijemnika su smece koje ce se pokvariti u kratkom roku. Sto onda? Nema vise vouchera!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije