Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri generacije

Sisački fotovremeplov obitelji Saller

'sisak - 09.06.2010., Sisak - Zeljko Saller kraj fotogrfija svoga djeda Franje ma izlozbi u fotogaleriji Siscia obscura. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
1/6
10.06.2010.
u 07:50

Franjo je otvorio je atelje nakon 1. svjetskog rata. Od tada Sallerovi ne prestaju fotografirati

Kako je Sisak izgledao u vremenu od 1915. godine pa sve do danas Siščani mogu vidjeti na izložbi fotografija u Galeriji Siscia obscura sve do 7. srpnja.

Riječ je o izložbi koja obuhvaća stotinjak autorskih fotografija tri generacije sisačke obitelji Saller: Franje Sallera (1875. - 1968.), Antuna Sallera (1896. - 1945.) i Željka Salera.

– Riječ je praktički o jednoj retrospektivi Siska od 1920. godine do danas. Moram reći da je odabir fotografija iz njihove ostavštine bio iznimno težak, no s ovih 60-ak fotki napravili smo, mislim, najbolje što smo mogli – rekao je voditelj galerije Miroslav Arbutina.

Sallerovi su se u Sisak doselili oko 1915. godine, a Franjo Saller nakon 1. svjetskog rata i povratka iz ruskog zarobljeništva u Sisku otvara fotografski atelje u sadašnjoj Drugoj sisačkoj ulici, a nakon godinu dana premješta ga u Vrbinu.

Začetnik fotografske obitelji, osim osobnih i obiteljskih fotografija koje je snimao u Sisku i okolnim selima, fotografira i sisačke rijeke, a njegovi motivi obližnjih sela naći će se i na prvim razglednicama tih mjesta. Dio tih fotografija postavljen je i na ovoj izložbi.

Ljubav za fotografiju Franjo je usadio i u svoga sina Antuna Sallera, koji kroz fotografiju bilježi i svoje dvije druge velike ljubavi - sport i planinarstvo.

Bio je Antun aktivan planinar, zabilježio je svojim fotoaparatom brojne izlete Hrvatskog planinarskog društva u Sisku, a aktivno se bavio i nogometom, skijanjem i kuglanjem, dok je kao sportski djelatnik aktivno sudjelovao i u Segesti, te osnovao Kuglački klub Planjka.

Siščani na ovoj izložbi mogu vidjeti kako se nekad igrao, pomalo drukčiji, ženski rukomet, ili nastupe plivača Segeste, ili pak skijaške skokove na obroncima Zrina, no najljepše su zasigurno fotografije svakodnevnog života grada.

Ribiči na Kupi, vrtuljak postavljen na području sadašnje, sagrađene, Prve ulice, smotre vatrogasaca i prizori s pučkih zabava vrlo zorno, i pomalo nostalgično, predočavaju kako su Sisak i Siščani nekoć živjeli.

Željko Saller treća je generacija fotografa u obitelji. Pogledom kroz objektiv zarazio ga je djed Franjo.

– Ljubav je ta s djeda prešla i na mene, i po svemu sudeći, sada i na moju kćer i sina, koji se pretežno bave obiteljskom fotografijom. Izložili smo sjećanje na mog oca i djeda, a dogovoreno je da će dio ove izložbe od rujna obići sisačke osnovne škole, kako bi najmlađi Siščani vidjeli kako je njihov grad izgledao – rekao je Željko. On se 1960-ih godina uključio u rad Foto-kluba pri Rafineriji, a nakon gašenja kluba sedamdesetih godina nastavio se baviti fotografijom, koje je od tada izrađivao u vlastitom stanu. U mirovini je, no ona se ne odnosi na fotografiju, kojom se i dalje intenzivno bavi slikajući razne motive.

Izložba se može razgledati od utorka do petka u radnom vremenu od 11 do 19 sati, te vikendom od 10 do 14 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije