Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dom

Sin se poželio vratiti biološkoj majci, pa će skupa živjeti

'Var \\u0096 09. 11. 2010., Prigorec \\u0096 Nova kuca omogucit ce sticenicima ponovni povratak u biolosku obitelj.  PHOTO:  Ljiljana Risek'
'Tezak *10'
10.11.2010.
u 17:15

Ivanečka udruga Nada pokrenula akciju da se sagradi kućica u kojoj će živjeti majka i sin, a uskoro i kći

 – Nisam vjerovala da ću to dočekati! U ovom dvorištu 60 se godina nije ništa gradilo! A sad, odjednom, gradi se kuća! - govorila je Magda Jurić promatrajući radnike i teške strojeve koji su pomutili mir dvorišta uz prastaru kuću u Prigorcu. Na mjestu srušene štale bagerom se kopaju temelji za kućicu od 63 kvadrata.

Iako skromni, ti će kvadrati biti prava palača kad se u njih useli sada udomljeni štićenik Željko, a s njim i cijela njegova obitelj. A za sve to, od prve do zadnje cigle, zaslužna je ivanečka Udruga udomitelja Nada. koja se prihvatila naizgled nemoguće misije - sagraditi kućicu za dvoje štićenika, brata i sestru iz Prigorca.

Braću su prije pet godina socijalne službe morale izdvojiti iz biološke obitelji i normalan im život osigurati u udomiteljskoj obitelji u Ivancu. Djeca, koja su odgojno bila zapuštena i zanemarena, iz vlastite obitelji izdvojena su zbog loših prilika, nasilja, alkoholizma i, na kraju, samoubojstva jednog roditelja. Brata i sestru udomila je Mladenka Ravenski, tajnica Udruge Nada.

Dečko je završio stolarsku školu i zaposlio se. Želi se vratiti u biološku obitelj, a sestra bi se vratila poslije – još je u osnovnoj školi. No, nema kamo, majka i baka žive u ruševnoj kućici, u jednoj kuhinji i sobi, bez vode, kupaonice i sanitarija. Stoga je Nada pokrenula akciju skupljanja novca i materijala za gradnju kućice, pod nazivom Darujmo kunicu za njihovu kućicu

Premda i sama jedva spaja kraj s krajem, i Magda je na sinovo ime svih godina od radničke plaće odvajala 200 kuna na mjesec za stambenu štednju. Željko kredit ne može dobiti jer radi na određeno vrijeme.

- Dosad su pomogle brojne tvrtke i dobri ljudi, pa je skupljeno oko 45.000 kuna. Neke tvrtke najavile su pomoć u građi i opremanju, neke se odrekle marže ili rade upola cijene. Molimo i dalje pomoć, za dovršetak treba još oko 100.000 kuna - poručila je predsjednica Udruge Nade Vesna Belščak.

a U novu kućicu, iz stare i jadne, preselile bi se i Željkova majka i baka, pa će obitelj opet biti na okupu. Kod udomljene djece takvi su slučajevi vrlo rijetki - kaže V. Belščak. A M. Ravenski, kod koje su braća još udomljena, kaže da dječji doplatak za sestricu stavlja "na stranu". - Poželjela je u novoj kući svoju sobu, da je namjesti po volji. Pa neka joj se nađe kad se već sada raduje - veli Mladenka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije