Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na burzi

Šezdeset visokoobrazovanih dobit će priliku za zapošljavanje

posao
Dominik Grgurić/Pixsell
25.01.2013.
u 12:29

Za odabrane će biti organiziran trening za “soft skils”, zatim će 40 pohađati onaj za Upravljanje projektnim ciklusom, a 20 za poduzetništvo

Rast broja nezaposlenih u Hrvatskoj lani je bio najveći kod visokoobrazovane radne snage. U Karlovačkoj županiji na burzi ih je u 2012. bilo 1080 s višom, odnosno visokom stručnom spremom. Njih gotovo trideset posto ili 322 imalo je status dugotrajno nezaposlenih, što znači da su se na Zavod za zapošljavanje javljali duže od godine.

 Razgovori za posao

Nedostatak komunikacijskih vještina, samopouzdanje, sposobnost donošenja odluka, kao i bilo kakvo radno iskustvo, neke su od prepreka u pronalaženju radnog mjesta obrazovanima koji su nezaposleni od završetka studija.

Poslodavci sve više zahtijevaju tražitelje posla s kompetencijama koje uključuju ne samo jaku akademsku pozadinu, nego i praktične vještine koje će im omogućiti da se brzo prilagode okolini radnog mjesta. Mnogi će reći da ne mogu steći radno iskustvo kada im se i ne pruža prilika da pokažu što znaju. No, šezdeset nezaposlenih visokoobrazovanih u Karlovačkoj županiji dobit će ipak priliku da dođu do toliko željenog radnog mjesta ili pak pokrenu vlastiti posao. To će im omogućiti provedba projekta “Diploma nije dovoljna” karlovačkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Partner je Centar za civilne inicijative. Vrijednost projekta je 156.557 eura i većina novca dolazi iz EU. Izbor sudionika održat će se u veljači, a visokoobrazovani se mogu javiti u Ured za projekte karlovačkog Zavoda

 – Za šezdeset korisnika bit će organiziran trening za “soft skils”, odnosno upravljanje vremenom, prezentacijske i komunikacijske vještine. Zatim će četrdeset korisnika pohađati trening za Upravljanje projektnim ciklusom, a njih dvadeset za poduzetništvo. Nakon dvotjednih radionica i svladavanja teorijskog dijela, odradit će u nekoj javnoj ustanovi, organizaciji ili tvrtki svojevrsnu praksu u trajanju od 240 sati. Tu će uz pomoć mentora raditi na vlastitim projektnim prijedlozima ili poslovnim planovima – objasnila je Ivana Jakuš. Dodaje i da će se za svakog korisnika tiskati “Knjiga kompetencija” s kojom će se predstavljati poslodavcima na dogovorenim razgovorima za posao.

 Sve traženiji na tržištu

 – Cilj projekta je povećati društvenu uključenost i zapošljivost dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih osoba u Karlovačkoj županiji. Stoga je do kraja provedbe projekta planirano da korisnici uspješno završe treninge i da u suradnji s mentorima napišu barem pet kvalitetnih projektnih prijedloga, pet poslovnih planova i odrade isto toliko razgovora za posao. Cilj je i da barem troje započne vlastiti posao – napomenula je Jakuš.

Koliko su važni ovakvi treninzi i edukacije, potvrdio je i Mario Protulipac iz Centra za civilne inicijative, koji već godinama pruža konzultantske usluge u pripremi projekata za EU.

 – Treninzi za izradu projekata koje financira EU vrlo su korisni. Oni koji ih svladaju bit će sve traženiji na tržištu. Mnoge institucije i ustanove neće imati projektne menadžere, nego će ih tražiti izvana i to je za mnoge izvrsna prilika – poručio je Protulipac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije