Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED

Podravska magistrala odblokirana, prosvjed i dalje traje

seljaci
Foto: Dragutin Šantoši/Večernji list
1/5
Autori: vmo/VLM, , žrk/VLM, jt
02.03.2010.
u 09:45

U popodnevnim satima broj prosvjednika narastao je na preko 500, pa je, više zbog sigurnosti prosvjednika, a manje zbog političke tvrdoglavosti, na oko dva sata zaustavljen promet državnom cestom D2 kroz Viroviticu.

Nakon neprospavane noći tristotinjak seljačkih prosvjednika u utorak je sa  stotinjak poljoprivrednih traktora nastavilo djelomičnu blokadu državne ceste D2. U popodnevnim satima broj prosvjednika narastao je na preko 500, pa je, više zbog sigurnosti prosvjednika, a manje zbog političke tvrdoglavosti, na oko dva sata zaustavljen promet državnom cestom D2 kroz Viroviticu.

Oko 17 sati policija je u dogovoru s prosvjednicima uspjela osigurati red, pa se promet ovom državnom cestom ponovo odvija jednim prometnim trakom. Sa tridesetak poljoprivrednih traktora seljaci prosvjeduju i na državnoj cesti D2 u Novoj Bukovici. Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka potvrdio je da sa svih strana seljaci dobivaju potporu u svom nastojanju da od države naplate opravdana potraživanja za poticaje iz 2008. i 2009. godine, te u zahtjevima da im se ovogodišnji poticaji ne smanjuju.

Više od 200 seljačkih prosvjednika provelo je noć uz svoje traktore na mirnom prosvjedu u Virovitici.
Prozvani ministar Petar Čobanković tvrdi da su mu ruke vezane, sve dok se ne uđe u rebalans proračuna...

Poruka policije

Ministarstvo unutarnjih poslova ranije se oglasilo priopćenjem povodom prosvjeda koje su najavile Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje te Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije. U priopćenju, koje potpisuje Krunoslav Borovec, navode zakonske odredbe prema kojima se organizatora koji prosvjed održi na mjestu gdje se to ne smije, može kazniti novčanom kaznom od pet do 20.000 kuna. Također upozoravaju potencijalne prosvjednike kako se ne smije prosvjedovati na auto-cestama, magistralnim cestama, graničnim prijelazima i drugim mjestima na kojima bi održavanje prosvjeda poremetilo kretanje i rad većeg broja građana.

- Održavanje prosvjeda na cestama, bez odobrenja, predstavlja narušavanje sigurnosti prometa na cestama, narušavanje javnog reda te pravnog poretka - piše u priopćenju.

Pismo Vladi, Saboru i predsjedniku

Skupština Osječko-baranjske županije donijela je danas jednoglasnu odluku o formiranju radne skupine, a koja će zbog neodržive situacije u poljoprivredi složiti sadržaj te poslati pisma predsjednici Vlade Jadranki Kosor, predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, predsjedniku Sabora Luki Bebiću te ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću. U zajedničkom tekstu vijećnici će tražiti sazivanje izvanredne sjednice Vlade o problematici sela te hitno donošenje rješenja kojim bi se saniralo stanje. Slanje teksta inicirao je predsjednik HSP-a i predsjednik kluba vijećnika Daniel Srb, a potom i župan te predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Obojica predsjednika podsjetila su i da su prošli tjedan na sastanku s predsjednikom Josipovićem upozoravali na teško stanje u poljoprivredi, a isto pokušali i u Saboru.
- No, to je kao da govoriš gluhima i slijepima! Država seljacima duguje 205 milijuna kuna. Dovela ih je pred sam zid - zaključio je Šišljagić.

Komentara 45

LU
luena
14:26 02.03.2010.

Eh da ,a onda ce te vi pametnjakovici koji ste stali na zadnje noge protiv seljaka sve to lijepo skupo platit po trgovinama...daa onda ste sretni i veseli....Ma rijeci nemam koliko ste glupi.

BI
bigboii
19:05 02.03.2010.

vrač Griješiš da je itko oslobođen. Ti silosi su u privatnom vlasništvu i vlasnika treba kazniti i od njega naplatiti štetu! Ukoliko nije moguće u zatvor s njim! Ali svi znaju kakvo je pravosuđe i procedure i da nije nimalo logično...ali s prosvjedom ništa sigurno neće dobiti...

BI
bigboii
19:02 02.03.2010.

Ma već su dosadni s ovim glupostima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije