Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragi su im gosti

Sažaljenje je ‘zabranjeno’, oni su posve izbrisali svoj hendikep

slikari2
ivona škalamera/VLM
10.08.2010.
u 08:49

Prvi su put došli 2007., kada je na Rastokama održana likovna kolonija, a sada su u galeriji Učilišta predstavili svojih 25 slika.

Kada slikam osjećam se slobodno. U Slunju mi je prekrasno, a Rastoke zaista pružaju puno motiva za stvaranje novih umjetničkih djela – kazala je 24-godišnja Marina Kristina Božičević iz Rijeke. Rođena je s artrogripozom i odmalena je u invalidskim kolicima. To je nije spriječilo da se prije tri godine pridruži umjetnicima koji slikaju ustima i nogama. U svijetu ih ima više od 800, a njih osam u galeriji Pučkoga otvorenog učilišta u Slunju predstavilo je 25 svojih djela. Na poziv direktora slunjskog radija Tone Butine prvi su put u Slunj došli 2007. godine, kada je na Rastokama održana likovna kolonija. Oduševljeni ljepotama slunjskog kraja i gostoljubivim stanovnicima, odlučili su doći i ove godine. Uveličali su proslavu Dana Slunja.

– Od osoba koje imaju velikih problema i koje društvo obično stavlja malo po strani postali smo osobe koje su izbrisale svoj hendikep. Nisam više samo predsjednik europskog udruženja umjetnika koji slikaju ustima i nogama. Postao sam umjetnik iz Verone. Imam auto i, nažalost, samo jednu ženu. To nisu promjene koje su se dogodile zbog pravnih statuta, nego zasluga hendikepiranih osoba. Okupili su se i osnovali udrugu. Za nas je svako sažaljenje zabranjeno – kaže Eros Bonamini. Skok na glavu u vodu za proslave završetka tehničke škole, kada je oštetio kralježnicu, iz temelja mu je promijenio život.

I ostali su članovi udruge utjehu i smisao pronašli u slikanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije