Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi iz ozlja

Sami izradili bežičnu mrežu za pristup internetu

zorkovac1
zdravko bičak/VLM
06.08.2010.
u 16:34

Udruga besplatno turistima i prolaznicima u središtu Ozlja nudi 60 minuta interneta, a za 50 kuna mjesečno koriste je njezini članovi.

Da se čak i s dijelovima dotrajalih i rashodovanih računala može biti bolji od velikih mobilnih operatera dokazali su mladi stanovnici Zorkovca nedaleko od Ozlja. Okupljeni u Udrugu Zorkovac sami su oformili bežičnu mrežu preko koje neograničeni pristup internetu ima pedesetak mještana njihova i susjednog sela.

Peticije bez rezultata

– Gotovo nevjerojatna je činjenica da smo više od pet godina ustrajno, ali neuspješno pokušavali pronaći način da konačno dobijemo kvalitetnu internetsku vezu. Napisali smo niz zahtjeva, molbi, pa čak i peticija, no u T-Comu su nam samo šturo odgovarali da trenutačno nemaju tehničkih mogućnosti za to. Činilo nam se strašno da se u 21. stoljeću ne možemo priključiti na internet. Nismo željeli ostati "nepismeni", pa smo sami krenuli u akciju – priča Dalibor Bradica, tajnik Udruge Zorkovac.

Nakon stotina sati neumornog rada, penjanja po krovovima i montaža antena, skupljanja novca i donacija te korištenja dijelova odbačenih računala, formirana je bežična mreža. S mjesečnom članarinom od 50 kuna svi neograničeno mogu koristiti internet.

Ove godine dobili su donaciju i iz ozaljske gradske blagajne, kojom su nabavljene dvije moderne antene, pa je znatno ubrzan protok podataka, tako da se mrežom koja je "rastegnuta" iznad malog Zorkovca danas koriste i poduzetnici.

– U početku su nas mnogi čudno gledali misleći da samo gubimo dane na računalima i laptopima. Još je gore bilo kad smo zamijećeni dok smo se penjali po stupovima, ili na krovovima postavljali antene. No, danas su i ti skeptici korisnici mreže. Iako smo koristili mnogo amaterskih dijelova i sklopova, uspjeli smo formirati iznimno kvalitetnu mrežu, a dosad, bez obzira na nevrijeme, kvarove ili nestanke struje, imali smo samo nekoliko ispada sistema, koji nikad nisu bili dulji od jednog sata – ispričao je Tomislav Bošnjak.

Internet za turiste

Osim njega, tajnika Dalibora Bradice i predsjednika Udruge Stjepana Bošnjaka, većinu poslova na bežičnoj mreži odradili su Stjepan i Tomislav Šoštarić, Zlatko Starešinčić i mnogi drugi.

– Nije nam bilo teško raditi i odricati se, osobito zato što nam je to bio jedini put do interneta u našim domovima – zaključuju u Udruzi. Osim za svoje potrebe, u Zorkovcu su mislili i na druge. Tako je za središte Ozlja uspostavljena tzv. hot spot usluga kojom se mogu koristiti i svi turisti prolaznici ili građani.

Njome se svaki dan besplatno može povezati s internetom, 60 minuta pregledavati e-mailove, surfati ili tražiti bilo koje druge informacije. Time se Ozalj uvrstio među samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji nude hot spot uslugu.

Komentara 31

MA
MahnitiTapir
18:15 06.08.2010.

Raphael, ti si tenkre.

OB
-obrisani-
18:26 06.08.2010.

Ugeldajte se na kvaliteu Amis-a , Glavni mobilni operater nije mu ni do malog prsta ni po suluzi ni po cijeni,nažalost u ZG trešnjevka nema Amisa

Avatar vh1
vh1
18:28 06.08.2010.

Bravo dečki.....! A, ovi naši političari koji upravljaju proračunom i našim sudbinama, ne znaju riješiti niti običnu kvadratnu jednadžbu. Predsjednica Vlade priča engleski kao indijanac......... Znanje je IN...... Sve čestitke...... Pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije