Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANI STAŽ

Sajo, dobri duh Karlovca, punih 60 godina proveo je u vatrogastvu

sajo vatrogasac
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
09.03.2010.
u 16:15

Boris Sajevac vatrogasac je postao na Gazi, gdje je rođen i odrastao uz Vatrogasni dom, a humanost je dokazivao i na druge način - krv je dao više od 60 puta

Karlovčanin Boris Sajevac Sajo od Hrvatske vatrogasne zajednice dobio je diplomu za čak 60 godina rada u vatrogastvu. Taj vitalni 78-godišnji umirovljenik vatrogasac je s najduljim stažem u Karlovcu. I danas redovito odlazi u prostore gdje djeluje Javna vatrogasna postrojba, a član je i DVD-a Karlovac.

Trčali su za cisternama

– Znam sve dečke koji rade kao profesionalni vatrogasci. Dobri su i zadovoljstvo mi je otići tamo i porazgovarati s njima. Od mojih početaka u vatrogastvu do danas promijenilo se sve – priča nam Boris Sajevac.

Rođen je na Gazi, u blizini prostora gdje su i sada smješteni vatrogasci. Tada su svi stariji muškarci koji su živjeli u tom dijelu grada bili angažirani u zaštiti od požara.

– Čim se začuo zvuk sirene, svi su ostavljali svoj posao i kretali u Vatrogasni dom. Iako djeca, i mi smo trčali za starijima i vatrogasnim cisternama. Vilim Tot, Berislav Foschio, Franjo Duk, Božidar Koren, Ivan Polović i Andrija Petrić samo su neki kojih se sjećam iz tog vremena – kaže Sajevac, koji je sudjelovao na tri vatrogasne olimpijade. U Njemačkoj i Francuskoj karlovačka ekipa osvojila je zlato, a na olimpijadi održanoj u Karlovcu bili su treći.

Na Olimpijadu sa 100 DEM

– U vrijeme velikog entuzijazma bili smo prva ekipa s ‘istoka’ koja je došla na neko tako veliko natjecanje. Za troškove smo od Općine dobili 100 maraka, a bili smo smješteni u šatorima. Koliko su ta natjecanja značila, govori što su na njih dolazili čelni ljudi država, poput Adenauera, De Gaullea, ali i našeg Josipa Broza. Kao pobjednici u gradu smo dočekani poput heroja, glazbom i počasnim špalirom – ispričao je Sajo.

Iako ovog ‘dobrog duha grada’ mnogi poznaju po mopedu i prepoznatljivoj kacigi, malo tko zna da je više od 60 puta dao krv, a pola stoljeća uspješno je vozio cestovne motoutrke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije