Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje sanacija

Sa 7,2 milijuna kuna Gmajna će postati zelena i ekološki čista!

\'gmajna_tao_sis_160412\'
Tadija Odić/VLM
18.04.2012.
u 10:21

Čak 90 posto potrebnog novca dat će Fond za zaštitu okoliša, rok za radove je 12 mjeseci

Gradonačelnik Milan Bakšić potpisao je  7,2 milijuna kuna težak ugovor s  poduzećem  EURCO d.d.  iz Vinkovaca, koje u razdoblju od 12 mjeseci treba  završiti sanaciju odlagališta komunalnog otpada Gmajna.

Odlaže se već 52 godine

U ovoj investiciji grad sudjeluje sa 10 posto, dok 90 posto daje Fond za zaštitu okoliša. Prema ugovoru, izvođač će do zdravog sloja zemlje očistiti slojeve otpada na svih  4,2 hektara površine odlagališta. Prikupljeni otpad će odložiti u nepropusne kasete. Izradit će i sustav odvodnje plinova, bazen procjednih voda, oborinsku odvodnju, prilaznu i protupožarnu cestu, portu, vagu, ogradu i okolo zasaditi visoki zeleni pojas. Od 1960. godine, kada je započelo odlaganje otpada u iskopima gline za obližnju ciglanu, neograđeno i neodržavano odlagalište pretvorilo se u ekološku bombu smještenu dva kilometra od  središta grada i stotinjak metara od rijeke Maje, pritoke Gline i Kupe koja pitkom vodom opskrbljuje Petrinju i Sisak. Svake godine naraste za novih 6 tisuća tona ili 12 tisuća prostornih metara otpada.

Krupan pomak za grad

– Ovo je krupan ekološki i gospodarski pomak za naš grad. Procijenjenu vrijednost radova od 11 milijuna kuna na javnom natječaju smanjili smo za oko tri milijuna te ih tako sačuvali u državnom i gradskom proračunu. Po završenoj sanaciji odlagalište će nastaviti raditi do izgradnje planiranog regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Nakon toga Gmajna će postati zelena, ekološki čista površina. Mali dio uredit ćemo za prihvat otpada prije transporta u regionalno odlagalište, rekao je gradonačelnik Milan Bakšić.

Komentara 7

Avatar Glina74
Glina74
19:39 18.04.2012.

Gmajna trenutačno ne zadovoljava standardima EU a molim te Tadija kada je zadovoljavala

H2
h2so4
11:33 19.04.2012.

grgo03@ ti si očito nešto pobrkao, pa nije Marko Sremić ovo ugovorio i potpisao već Milan Bakšić. Da je Sremić to radio on bi uzeo svih 11 milijuna a nebi napravio ništa.

Avatar Glina74
Glina74
19:36 18.04.2012.

uštedijeli oko 3 000 000 a uzeli 3 500 000 kao proviziju za uštedu hahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije