Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj agonije

S odlagališta Viševac odvezena posljednja bala smeća

visevac01
Goran Kovačić/PIXSELL
10.01.2013.
u 13:23

Iz Građanske udruge "Smokvarijska lista" koja je osam godina tražila da se ovo odlagalište zatvori, poručuju da nastavljaju sa svojim akcijama kako bi se konačno sanirao i Sovjak

Upravo u četvrtak završava polastoljetna ekološka agonija stanovnika naselja Marinići i Viškova pokraj Rijeke, kada će s odlagališta otpada Viševac biti odvezena posljednja bala smeća.     

Iz Građanske udruge \"Smokvarijska lista\" koja je osam godina tražila da se ovo odlagalište zatvori, poručuju da nastavljaju sa svojim akcijama kako bi se konačno sanirao i Sovjak, jama u koju je ubačeno preko 250 tisuća kubičnih metara tekućeg otpada. Priopćenjem se danas oglasio i Krizni Eko Stožer Marišćina – Eko Kvarner Ogranak Halubje. Pitanjem \"Hoće li Hrvatska postati jeftina destinacija za zakopavanje opasnog otpada iz cijele EU?\" izražavaju sumnju u nezakonito postupanje Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije kod donošenja Prijedloga Prostornog plana PGŽ. Tvrde da Županija kroz prostorno-plansku dokumentaciju legalizira uništavanje pitkih voda i vrijednih sirovina biootpada, papaira, plastike, stakla iz komunalnog otpada kako bi pogodovala zagađivačima i interesnim lobijima.  

Iz priopćenja izdvajamo: \"Krizni Eko Stožer Marišćina uputio je primjedbe na PPP PGŽ još u rujnu 2012., sukladno Zakonu o prostornom uređenju, kojim traži brisanje Marišćine kao Županijskog centra za gospodarenje otpadom, u sklopu kojeg bi se uvelo odlaganje i novih, opasnih kategorija otpada; odlaganje metanogene frakcije komunalnog otpada, privremeno skladištenje opasne komponenete komunalnog otpada iz domaćinstva, odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest zbog niza nezakonitosti i nepravilnosti u odabiru lokacije, izbora sustava postupanja s otpadom koji nije u skladu sa Zakonom o otpadu, kršenja zakonske procedure u iznuđivanju lokacije za ŽCGO Marišćina, sumnje u objektivnost studija o utjecaju na okoliš za ŽCGO Marišćina, koja nikad nije istražena...\".

Iz Eko Stožera Marišćina upozoravaju da se lokacija ŽCGO Marišćina nalazi na svega 2,5 i 150 metara iznad izvora Rječina, na krškom, ali i izrazito trusnom terenu, blizu naselja, na koridoru vjetrova i stalnog strujanja zraka prema moru. Ističu kako se 90 posto otpada proizvodi u priobalju i na 150 kilomtara udaljenosti od drugog kraja županije, što zbog transposta znatno povećava troškove gospodarenja otpadom. Uvjereni su kako je na izbor lokacije utjecala politika, a ne struka. Podsjetili su i na veliki otpor lokalnog stanovništva. Potpisivanjem peticije sa više od tisuću potpisa jasno dali do znanja da se ŽCGO Marišćina briše iz PPP PGŽ. Krizni Eko Stožer Marišćina u priopćenju poručuje da će, ukoliko Urbanistička inspekcija ne pokrene postupak zaustavljanja nezakonitog usvajanja Prostornog plana PGŽ, organizirati nove radikalne akcije.

>>D. Kosor: Lošom realizacijom Marišćine iznevjereni su građani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije