Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo ruho

Robna kuća s novim licem, nestaju popularne zgrade “gljive”

Centar
Foto: Marija Lovrenc/VLM
1/3
29.12.2010.
u 16:00

Rješenje porečkog tima koje je ispunilo sve kriterije izabrano je zbog svoje jednostavnosti i izvedivosti. Na mjesto zelene površine dolazi nova zgrada

Anton d.o.o. iz Poreča i autorski tim arhitekata Mirne Malnar, Alenke Belac i Jane Prević Finderle sa suradnicima osvojio je prvo mjesto na natječaju grada Virovitice za izradu idejnoga urbanističko-arhitektonskog rješenja dijela centra grada, koji se odnosi na Trg bana Jelačića.

Moderno rješenje

Kreativni tim stručnjaka osmislio je moderno rješenje prema kojem na mjesto zelene površine, gdje su sada jaslice između Gradske knjižnice i čitaonice i Robne kuće dolazi nova suvremena zgrada. Robna kuća također dobiva novo lice – preuređenje i stakleno pročelje. Umjesto postojećeg parkirališta iza Robne kuće planirana je izgradnja nove poslovne zgrade, s podzemnom garažom na dvije etaže.

Nestaju “gljive“, tj. poznate staklene zgrade, a na njihovu mjestu planirana je gradnja dviju novih, manjih zgrada, okruženih zelenilom. Iz gradske uprave kažu da je na natječaj stiglo ukupno devet prijedloga, od kojih jedan izvan roka. Rješenje porečkog tima koje je ispunilo sve kriterije izabrano je zbog svoje jednostavnosti i – izvedivosti.

– Neki od kriterija bili su rješenje prometa, funkcionalnost, estetski kriteriji, ali i ekonomičnost i racionalnost. Primjerice, ideja staklene ovojnice koja obavija zgrade je doista futuristička i prekrasna, no nije prošla kriterij racionalnosti i ekonomičnosti – objašnjava Đurđa Aragović iz ureda gradonačelnika. Nagrađeno rješenje sljedeće godine gradu će poslužiti za podlogu urbanističkog plana, a nakon toga i ulagačima za konkretne investicije.

Moguće izmjene


O uređenju dijela trga pitat će se tada i vlasnike parcela koje dobivaju novu namjenu. U međuvremenu, struka će odlučiti o eventualnim izmjenama rješenja, kako bi se do donošenja promjena plana točno definirao svaki kutak budućega modernog trga. To znači, objašnjavaju u gradu, da se, ako se nova zgrada iza robne kuće pokaže prevelikom, u konačnom rješenju njena površina može smanjiti ako je to za prostor kvalitetnije rješenje.

– O svim promjenama, kao i o mogućnostima kombiniranja elemenata iz različitih rješenja odlučivat će stručnjaci arhitekti – kaže Đ. Aragović. Prijedloge uređenja Virovitičani do kraja sljedećeg tjedna mogu pogledati u Gradskoj knjižnici.

Komentara 1

DU
Deleted user
22:48 11.01.2011.

mene će najviše veseliti nekakvo drugo prometno riješenje, jer nekako imam dojam da izmjena na semaforima predugo traje(nisam naišao na neko raskršće koje ima dulje intervale od ovog virovitičkog), a pješaci jedva imaju nekoliko sekundi da pređu ulicu,, vjerojatno se niti nije moglo bolje napraviti na tom prometnom, i skučenom raskršću, no kao što sam rekao, veselit ću se nekom drugom riješenju,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije