Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljivi izvori

"Rikša" na sunčevu energiju plod je uporna rada maturanata u Sisku

\'11.04.2011., Sisak - Trojca ucenika sisacke Tehnicke skole tijekom skolske godine izradili su vozilo koje za pogon koristi obnovljive izvore energije. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
12.04.2011.
u 13:12

Vozilo je jučer prevalilo prve metre na igralištu, a već planiraju i moderniju verziju

Solarno vozilo kojeg su izradili učenici Tehničke škole Sisak jučer je imalo svoju prvu vožnju. Time su sisački srednjoškolci dokazali, u vrijeme, kad se sve više govori o nužnosti korištenja alternativnih izvora energije, kako i oni, i teorijom i praksom, hvataju korak s novim energetskim potrebama.

I kao studenti će pomagati

Predvođeni svojim mentorom Stevčetom Arsoskim, iskoristili su početak Tjedna obnovljivih izvora energije u svojoj školi, za prezentaciju projekta. Koristeći stečena znanja i dostupne materijale, u pola su godine izradili lako vozilo, dvosjed na električni pogon. Pri montaži vozila pomogao im je i nastavnik Industrijske škole Božo Ognjenović. Veliko je bilo zadovoljstvo trojice maturanata, Denisa Cekovića, Juraja Martinjaka i Luke Bišćana, kada je vozilo na školskom igralištu prevalilo prve metre. Iako uskoro završavaju srednjoškolsko obrazovanje, jedinstevni su u odluci da nastavlju rad na tom projektu.

– Već je u planu izrada novog, suvremenijeg i lakšeg vozila. Vjerujem da ću i kao student naći vremena da se uključim u taj projekt - kaže Denis Ceković.

Njegov kolega Juraj Martinjak i za završni rad koristiti dio stečenih znanja. Kako kaže, obradit će sustav proizvodnje električne energije fotonaponskim ćelijama.

Uskoro će i na ceste

Solarno vozilo, čiji se akumulatori napajaju fotonaponskim modulom od 200 wata ima snagu 800 wata ili 1,1 konjske sile. Promocijsku će vožnju, kako je planirano, imati na ljeto.

- Nakon što smo autobusna stalališta osvijetlili solarnom energijom, ovo je vozilo samo nastavak našeg opsežnog projekta. Cijeli će ovaj tjedan biti posvećen korištenju solarne energije - kaže Stevče Arsoski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije