Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedva je izvagali

Rekorderka: Bundeva u Tovarniku teži 540 kilograma!

budeva,tovarnik,portal (1)
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/10
28.09.2013.
u 15:57

Najveću bundevu je uzgojio Tomislav Đurđević iz Viškovaca kod Đakova koji u svom vrtu ima 50 raznih vrsta, preko 100 bundeva i tikvica

Najveća bundeva ovogodišnje 4. međunarodne izložbe bundeva i tikvica što je danas održana u Tovarniku, teži 540 kilograma i najveća je, kažu organizatori, trenutno u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. 

Prijašnjih godina najveće bundeve su težile 200 do 300 kilograma pa je vaga, koja je pripremljena za vaganje 28 prispjelih bundeva, mogla vagati samo do 500 kilograma. Stoga je najveća bundeva posebnim viljuškarem transportirana u poljoprivrednu zadrugu na veliku kolnu vagu. Najveću bundevu je uzgojio Tomislav Đurđević iz Viškovaca kod Đakova koji u svom vrtu ima 50 raznih vrsta, preko 100 bundeva i tikvica i unazad tri godine se bavi ovim neobičnim hobijem. 

- Preko interneta sam došao do sjemena iz Amerike sorte checkon i u travnju ga stavio u posudicu sa zemljom, a u svibnju u zemlju u šljiviku koju sam prije toga dobro usitnio. Ženski plod bundeve je oprašen 21. lipnja i tako je rasla do 27. rujna kada sam ju ubrao i transportirao ovamo u Tovarnik. Ima dosta posla oko uzgoja bundeve, posebice ovako velike i teške. Po pet-šest sati dnevno se oko nje morate brinuti u vrijeme najintenzivnijeg rasta kada primijetite na večer da je od jutros vidno narasla. Treba i točno znati kada i koliko treba dati kalcija ili magnezija, koliko vode i prirodnog gnojiva. Dnevno joj je potrebno 200 do 300 litara vode - kaže Tomislav Đurđević dodajući kako je prvi put na tovarničkoj Bundevijadi i obećaoje da će sljedeće godine uzgojiti još veću bundevu i njome pobijediti.

Trenutno je najveća bundeva na svijetu teška 991 kilogram, a uzgojio ju je Amerikanac Ron Wallace. U Americi je natjecanje tko će uzgojiti najveću i najtežu bundevu vrlo popularno i stvar je prestiža pobrati nagradu. Uz Bundevijadu i izložbu malih životinja i ptica u Tovarniku je održan i 8. festival voćnih rakija, likera i pekmeza što je organizira tovarnička Udruga voćara Rujan koja okuplja 25 obiteljskih gospodarstava. Članovi udruge zajedno imaju 150 hektara pod voćem jabuka, šljiva, višanja, u zadnje vrijeme sve više lješnjaka i vinograda.

- Puno smo očekivali od ulaska u EU jer smo mislili kako nam se otvara tržište od 500 milijuna ljudi, a dogodilo se da je to tržište od 500 milijuna ušlo u naše od 4,5 milijuna ljudi. I dalje se uvozi voće, a naše propada - kaže Dragan Kovačević, predsjednik Udruge Rujan dodajući kako su ovakve izložbe i festivali voća i proizvoda i prerađevine od voća prilika da ljudi vide što sve imamo, pa još samo valja poraditi da se sve to nađe i na tržištu i na stolovima kupaca.

>>Bundevu "hranio" mjesecima i "udebljao" je do 201 kilograma

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije