Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAP VIŠKA

Raskol među ozaljskim vinarima, Vrhovcu dosta 'guranja' Vivodine

vinari
Zdravko Bičak/VLM
26.04.2010.
u 15:32

Mislim kako nas optužuju oni koji uopće ne razmišljaju – kaže Josip Vrbanek, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj.

Samo četiri mjeseca nakon što je i dovršen projekt i službeno otvorena vinska cesta, na što se čekalo više od deset godina, došlo je do raskola među ozaljskim vinarima.

Krivo trošenje novca

Da su poduzetnici, ali i mnogobrojni zaljubljenici u vino i vinograde, odlučili krenuti drugim putem i službeno je potvrđeno u Vrhovcu, gdje je osnovana nova Udruga vinogradara i vinara Trs. Na osnivačkoj skupštini okupila su se 52 člana, što je više od polovne članova udruge od koje su se odijelili. Stara udruga prozvana je za neprimjereno trošenje novca namijenjenog projektu vinske ceste, te da je preferirala vivodinski, a zapostavljala vrhovački dio sadašnjeg gradskog prostora.

– Pokazat ćemo da nismo udruge jednog sela ili zaseoka nego cijelog grada Ozlja, ali i puno šire, prije svega susjednog Krašića. Za vinsku cestu utrošeno je 280.000 kuna, a na kraju na njoj se našao samo jedan vinar iz Vrhovca, što je potpuno neprimjereno. Kap koja je prelila čašu je bilo definiranje imena vinske ceste kad su ljudi iz Vivodine beskompromisno tražili da se u nazivu ne spominje Vrhovac – rekao je na osnivačkoj skupštini Stjepan Čulig, koji je jednoglasno izabran za predsjednika udruge.

Za tajnika Trsa izabran je Stanislav Rožman, blagajnica je Danica Zoretić, a u Upravni odbor ušli su i Ivan Bakin i Miroslav Kolar. Među novine u okupljanju i radu vinara ovog kraja izdvojen je novi pristup tradicionalnim manifestacijama, ali i provođenje konkretnih projekta kojima bi se objedinjavali resursi zajedničkom kupnjom i korištenjem strojeva i opreme.

U staroj udruzi čude se ovakvim reakcijama iz Vrhovca, te tvrde da su optužbe neutemeljene.

– Imali smo jedan sastanak u Gradu, no moram priznati da ni nakon njega nisam shvatio u čemu je problem. Cesta se zove ozaljsko-vivodinska, kao što se zove i vinogorje i u tom dijelu samo smo slijedili zakonske odredbe. Osim toga, pitam se što bi bilo da se netko sa primjerice Hrašća odlučio doći na cestu, zar bi se onda ponovno trebalo mijenjati ime. Mislim kako nas optužuju oni koji uopće ne razmišljaju – rekao je Josip Vrbanek predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj, a najavio je da će ove godine na Vivodini vino točiti obitelj Šoštar, jedini vinar iz Vrhovca koji se nalazi na vinskoj cesti .

Svečane plave odore

Ipak, nova udruga kreće svojim putem. Žele i svoj prostor u kojem će se raditi, a članovi se neće moći upisivati u udrugu, nego će na posebnoj svečanosti u nju biti primani. Za tu namjenu već su dizajnirane i posebne odore plave boje, koje će se nositi i u svim svečanim prilikama.

Uz mnoge ugledne Ozaljčane koji su postali članovi Udruge, dobrodošlicu u obitelj u ime Grada svim članovima prenio je Darko Fudurić, potpredsjednik Gradskog vijeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije