Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čermakov projekt

Radovi na termoelektrani trebali bi početi u jesen 2013.

termoelektrana slavonski brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
26.10.2012.
u 17:00

Trenutačno je u izradi studija utjecaja na okoliš, a uskoro i popuna gospodarskih zona

U Slavonskom Brodu bi se uskoro trebala realizirati jedna od najvećih investicija u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj. Investitor Ivan Čermak, predsjednik uprave Crodux plina, uz ostale partnere u izgradnju termoelektrane na plin uložit će oko 500 milijuna eura. Investitori tvrde da će biti primijenjena najsuvremenija tehnologija, a poštovat će se visoki ekološki standardi. Bit će to druga takva elektrana na svijetu.

– U svijetu postoji još samo jedna ovakva elektrana, i to u Njemačkoj. Snaga elektrane u Brodu bit će 560 megavata, a davat će i besplatnu toplinsku energiju za staklenike. Do termoelektrane je i naš projekt tvornice bioetanola, koji će multiplicirati brodsko gospodarstvo jer će tisuće kućanstava proizvoditi kukuruz koji je osnovna sirovina za bioetanol – kaže Čermak.

Niža cijena grijanja

Gradnja elektrane i tvornice bioetanola trebale bi polučiti novi ekonomski i gospodarski zamahom jer posla za domaće tvrtke bit će u svim projektnim fazama. Trenutačno je u izradi studija utjecaja na okoliš. Za područje na kojem će se graditi termoelektrana izabrana je granica općina Klakar i Gornja Vrba te Slavonskog Broda. Nešto prije s Lučkom upravom potpisan je ugovor o najmu zemljišta na kojemu bi u jesen iduće godine trebali početi građevinski radovi.

– Ovih dana počinje treća faza projekta, odnosno popuna gospodarskih zona. Dobivanje tako jeftinog energenta ovdje će sigurno dovesti partnere koji će krenuti s proizvodnim pogonima. Brođani će tako napokon dobiti nižu cijenu grijanja – kaže Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave.

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara uvjeren je da je riječ o projektu koji će pokrenuti i mnoge druge investicije jer većinu investitora najprije zanima kakva je opskrba električnom energijom. Dodao je kako će nakon dobivanja dozvole Ministarstva zaštite okoliša građani i ostali zainteresirani imati mjesec dana za javnu raspravu i javni uvid u projekt, gdje će moći iznijeti svoje primjedbe i zatražiti dodatna objašnjenja.

Posao poljoprivrednicima

– U termoelektrani će u tri smjene raditi 90 ljudi, ali puno veći broj zaposlit će se u tvornici bioetanola. Njoj je godišnje potrebno 250.000 tona kukuruza za preradu pa će se u svojstvu kooperanata uključiti veliki broj poljoprivrednih proizvođača – rekao je Duspara.

Komentara 4

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
18:32 26.10.2012.

Izvrsne vijesti, pogotovo za Slavoniju koja je puno pretrpila! Ali ne možemo samo ulaganjem u energetiku pokrenuti gospodarstvo, nama treba proizvodnja s visokom dodanom vrijednošću i proizvodima koji će biti traženi, zato je i investicijski program ove vlade promašen - ne znam koliko će se novih ljudi zaposliti u Plominu c!

M2
m2
18:51 26.10.2012.

Pa enegetika je proizvod s visokom dodanom vrijednoscu za kojim potraznja, pa tako i vrijednost, stalno raste

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
18:52 26.10.2012.

500 milijuna eura!!!! Pa Duspara nema u blagajni ni 500 kuna. Pustite naše ljude neka rade i bit će nam dobro. Koji su to vijećnici u Brodu ? Imena dajte, a ne samo (... nekoliko vijećnika...).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije