Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna

Oko 1000 radnika Varteksa u štrajku: Gdje je naš novac?!

Varteks, štrajk radnika Varteksa (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
07.12.2012.
u 11:12

Predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec traži od Vlade da se nakon tri godine zaključe pregovori

Svi radnici Varteksa koji rade u pogonu, kao i oni iz komercijale, pripreme i krojačnice, njih ukupno 1000, danas u šest sati ujutro počelo je prosvjed ispred Varteksove upravne zgrade. Kažu da nemaju namjere početi raditi dok im se ne isplate sve zaostale plaće. Radnici nisu dobili plaće za rujan, listopad i studeni, a kasne im i putni troškovi. Većina štrajkaša prima minimalac od 2200 kuna.

Ne vjeruju obećanjima

Predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec izašao je među radnike i kazao kako im kako je isplata plaća za rujan počela, no ogorčeni radnici više ne vjeruju nikakvim obećanjima.

– Nekim je radnicima isplaćena plaća, no mi ćemo nastaviti štrajk dok ne bude isplaćena svima – kazala nam je jedna od radnica te dodala da, ako do kraja dana novac ne sjedne na račune svih radnika, radnici neć doći na posao ni u subotu ni u ponedjeljak.

– Mi ne želimo štrajkati i prekidati proizvodnju, no želimo svoje plaće. Znamo da kupac za kojeg radimo redovito podmiruje svoje obveze i zato nam nije jasno gdje je naš novac. Stoga proizvodnju nećemo pokretati tako dugo dok ga ne dobijemo – kazala je i radnica Jasenka Španić, istaknuvši kako će radnici, bude li trebalo, nadoknaditi sve vrijeme provedeno u štrajku. Neki radnici tvrde da je Varteks tvrtka u kojoj oni koji najviše rade dobivaju najmanje.

– U Varteksu je zaposleno 2100 ljudi, a od toga je 900 onih koji rade u pogonu, sve ostalo su menadžeri i direktori koji u jednom mjesecu zarade ono za što mi radimo godinu dana. Pa zar je to normalno – pitaju se radnici, koji traže i smjenu uprave.

– Ili neka ih smijene ili neka idu na minimalac, na kojem smo i mi – traže radnici i poručuju:

– Ako je kriza, neka je kriza za sve!

Pregovori još traju

Košćec je rekao da razumije radnike i da je i sam ogorčen jer još traju pregovori između Vlade i Varteksa, koji su počeli prije tri godine.

– Varteks je tada državi predložio da uzme njegove nekretnine u zalog i tako Varteksu omogući da za dugove državi i bankama jamči svojom imovinom, no do danas pregovore nisu zaključili. Odgovor zašto nisu to učinili tražili smo i u Ministarstvu gospodarstva te financija, ali do zaključenja izdanja nismo dobili odgovor.

Varteks je jedan od najvećih poreznih dužnika. Državi duguje oko 118 milijuna kuna za porez, a još oko 250 milijuna su dužni bankama za kredite.

>> 'Milanoviću ne damo našu svetinju Brodosplit – spremni smo na sve'

Komentara 2

BA
babica05
08:58 08.12.2012.

pa neka onda Svi gore navedeni dioničari ,plus Igrec -vrate pare koje su uzeli i duga više nema!Ali nek vrate i sitni šefići iz komercijale i nabave.Svi su oni doprinjeli ovakvom stanju u Vareteksu.Živjelo se to na visokoj nozi ,išlo se u lov ,feštallo po goricama ,putovalo dobrim destinacijama,sve na račun pogrbljenog radnika za mašinom.SRAMOTA

VA
valek000
12:02 07.12.2012.

Da uprava na čelu s mladim Košćecom, političari i muljatori(Čačić, Čehok, Milan Horvat) nemaju koristi od isisavanja love iz Varteksa već bi Varteks davno završio u stečaju...sjećamo se da su si članovi nadzornog odobra isplaćivali velike naknade, direktori s impresivnimim voznim parkom i plaćama stalno lažu o novom restrukturiranju. Radnici su im zadnja rupa na svirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije