Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opustjela gradilišta

Radnici Konstruktor-Inženjeringa prekinuli rad jer nisu dobili 3 plaće

konstruktor, prosvjed (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
01.03.2012.
u 09:08

Zbog privatizacije Konstruktora vodi se sudski postupak, a Željku Žderiću sude i zbog krivotvorenja.

Otprilike 150 radnika splitske tvrtke Konstruktor-Inženjering obustavilo je u četvrtak rad u pogonu Sirobuja, a štrajkaju i radnici na još nekoliko gradilišta. – Izišli smo iz pogona i nećemo raditi dok nam ne isplate tri zaostale plaće. Stanje je u tvrtki kaotično jer nema novca – kazao je radnik Denis Ivanović Samac. Nitko od 1400 radnika Konstruktor-Inženjeringa na više gradilišta nije primio plaće zadnja tri mjeseca.

I Sindikat je Žderićev

– Ne možemo mi živjeti od brokava i dasaka. Radimo za njih, punimo džepove članova uprave i vlasnika Konstruktora. Kad neće sindikat pokrenuti štrajk, hoćemo mi. To nije Nezavisni sindikat, kako se prikazuju. To je Žderićev sindikat - objašnjavaju radnici. Ističu kako su čuli da će se obustaviti radovi na gradilištu Zapadne obale u Splitu, na gradilištu u Pločama nitko ne radi, raspušteno je i gradilište u Rijeci, a ne znaju što je sa zagrebačkim.

Žderićev Konstruktor u blokadi je od odlaska Ivice Mladinea s mjesta šefa Porezne uprave, od ljeta 2011. godine. Željku Žderiću, čelnom čovjeku Konstruktora, Ivici Mladineu, bivšem šefu Porezne uprave, te Berislavu Bašiću i Josipu Kuzmaniću, članovima Upravnog odbora tvrtke, sudi se na splitskom Općinskom sudu zbog privatizacije Konstruktora. Terete se da su financijskim malverzacijama oštetili Hrvatski fond za privatizaciju za više od dva milijuna kuna.

Sporna pretvorba

Prema optužnici, četvorka nije dovršila započetu pretvorbu trgovačkog društva Konstruktor, nego je osnovala društvo Konstruktor na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu društvenog poduzeća Konstruktor. Sva su četiri optuženika na početku suđenja rekla da se ne osjećaju krivima i najavili iznošenje obrane na kraju postupka. Pretvorba i privatizacija Konstruktora godinama se spominje kao klasičan primjer preuzimanja tvrtke vlastitim novcem.

Željku Žderiću sudi se i za falsificiranje dopisa libijskog veleposlanstva kojim je, uz tužbu protiv Slobodne Dalmacije od 1,8 milijardi kuna, navodno htio preoteti EPH. Žderić je tužio Slobodnu zbog navodno propalog posla u Libiji. Slobodna je objavila tekst i o spornoj privatizaciji pa su Libijci zbog toga navodno poslali Žderiću dopis kojim odustaju od dogovorenog posla vrijednog 18 milijardi kuna. Ispostavilo se da je dopis Libijaca krivotvoren, odnosno da Konstruktor posao uopće nije ni dobio.

Komentara 4

10
10ye
10:36 01.03.2012.

Toj firmi bi ionako trebalo oduzeti dozvolu za rad kakve zgrade rade i kakav odnos prema kupcima imaju.

CE
Ceca
11:04 01.03.2012.

Nakon neisplate 1. plaće trebalo je pokrenuti stečajni postupak i imenovati stečajnog upravitelja. U naradna 2 mjeseca treba vdjeti da li firma moze opstati, te ukoliko ne moze, tada treba pokrenuti likvidaciju. Imovinu vlasnika i direktora treba blokirati do okončanja stečaja/likvidacije.

PR
propalica
11:18 01.03.2012.

već vidim par leasing kuća koje čupaju kosu jer je konstruktor \"nakupovao\" strojeva za nekoliko desetaka miliona kuna koje ovi sad nemaju kome prodat:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije