Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovčani na ulici

Radnici Incrementuma na Korzo došli po platne liste, plaća nema

radnici
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/4
15.11.2012.
u 11:54

Pedesetak radnika okupilo se u središtu Karlovca da uzmu dokumente kojima će se utvrditi visina naknada s burze

– Što ima? Pa, evo što ima – na ulici preuzimamo isplatne liste! – ogorčeno su komentirali karlovački radnici Incrementuma, drvoprerađivačke tvrtke, koja već tridesetak dana ne radi.

 Radne knjižice

 Stariji ne pamte scenu kakva se odigrala na Trgu Matije Gupca: pedesetak radnika prima od predstavnika svoje tvrtke dokumentaciju na ulici.

 – Dijeljene su platne liste na taj način jer je onemogućen pristup tvrtki – kaže odvjetnica Incrementuma Tamara Mušnjak Špišić.

Plaća ne stiže, ali isplatne liste će poslužiti da bi se utvrdila visina naknade sa Zavoda za zapošljavanje, na koji se kane prijaviti nakon što dobiju radne knjižice. Neki su ih dobili, a kada će ostali, ne znaju.

Podsjetimo, DIP Karlovac i Incrementum ušli su u partnerski odnos prošle godine tako da je DIP iznajmio tvrtki osnovanoj švicarskim kapitalom zemljište i pokretnine, to jest pogone. Radnici DIP-a, koji su radili u pilani i doradi, stoga su postali radnici Incrementuma, koji je trebao isporučivati grubo obrađenu sirovinu partneru koji se bavi izradom parketa.

Međutim, najam nije plaćan mjesecima, a tvrtka je započela i s otpuštanjima, zbog čega su, tvrde u DIP-u, raskinuli ugovor o najmu i blokirali Incrementumu pristup. S druge strane, Incrementum tvrdi da se pristup pogonima ne može samo tako blokirati jer oni imaju pravo poduživanja.

Iako im je Općinski sud u Karlovcu dao za pravo privremenim rješenjem, koje vrijedi do pravomoćnog okončanja spora, blokada DIP-a je i dalje aktualna. Radnici su tužili Incrementum zbog neisplate plaće za lipanj i putnih troškova, a većina još čeka plaće za listopad i rujan. Saznajemo da su u međuvremenu dvije tvrtke ušle u pregovore o nagodbi.

 – Da, istina je da su pregovori u tijeku. Međutim, nagodba mora biti do kraja tjedna postignuta jer sirovina propada na kiši. Pitanje je stoga koliko će imati smisla nastaviti proizvodnju – kaže Mušnjak Špišić.

 Neizvjesna sudbina

 Suvlasnik DIP-a Damir Fistrić također potvrđuje da se pregovara.

– Predlažu sastanke, mi dođemo, a oni tada kažu da će naknadno dati prijedlog rješenja, a to ne učine. I dalje čekamo konkretan prijedlog. Inzistiramo da se podmire dugovanja prema radnicima, povuku otkazi i namire ostala dugovanja. Ne žele razgovarati o sudbini radnika – tvrdi Fistrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije