Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u centru

Radnici Bilokalnika Drva na ulicama: "Dajte nam za kruh!"

'11.01.2012., Koprivnica - Prosvjed 150 radnika tvrtke za preradu drveta Bilokalnik jer je uprava tvrtke najavila da ce ih sve otpustiti.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
1/7
11.01.2012.
u 18:48

Prosvjednici, njih 150, zahtijevaju svoje plaće, a od vlasnika, Nexe grupe, da ne zatvara tvornicu

"Hoćemo rad, nećemo glad!" i "Hoćemo zarađeno!" izvikivalo je oko 150 radnika Bilokalnika Drva na jučerašnjem prosvjedu na koprivničkom Zrinskom trgu. Na njihovim transparentima mogle su se pročitati i brojne parole poput "Ergoviću, ne pokapajte vrijedne Podravce!" i "Ne treba nam za kekse, dajte nam za kruh!". Na prosvjed su se odlučili nezadovoljni stanjem u nekadašnjemu podravskom prerađivačkom divu, prije svega najavom vlasnika, Nexe grupe, da će početkom veljače zatvoriti sve proizvodne pogone.

Žele odgovore

– S obzirom na višemilijunska ulaganja, tvrtka ima mogućnost za nastavak rada i spas svih 150 radnih mjesta. Tražimo odgovore zašto su odbijeni ponuđeni poslovi, pogotovo na inozemnom tržištu – istaknuo je pred Gradskom vijećnicom regionalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Franjo Veble i zaradio veliki pljesak.

Osim što su trenutačno kod kuće na prisilnom odmoru, radnike muči i što nisu dobili plaće za studeni i prosinac. Većina njih zbog toga jedva spaja kraj s krajem. Uprava im je plaću za studeni obećala isplatiti do kraja ovog tjedna, no radnici su Vebleovu vijest "nagradili" zvižducima uz povike da su se toga dosta naslušali.

– Podupirem prosvjed jer vi niste krivi za ovo stanje. Budite strpljivi još malo, kao što ste i dosad bili – poručio je koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, kojeg su dozvali da im se obrati, a s kojim su ujutro, prije prosvjeda, kao i sa županom Darkom Korenom, razgovarali o stanju u tvrtki. Prosvjednike je pokušao utješiti riječima da im Komunalac do isplate plaća neće isključivati komunalije, a dodao je i da je za danas sa sindikalnim predstavnicima dogovorio sastanak s vlasnikom Nexe grupe Ivanom Ergovićem, te izrazio nadu da će postići dogovor da bi se sačuvalo što više radnih mjesta.

Zastoj zbog krize

U isto vjeruje i Mirjana Ivković, koja u Bilokalniku Drvu radi već 29 godina.

– Želimo nastavak proizvodnje, plaće i otpremnine nisu rješenje. Za nas preko 40 ili 50 godina nema perspektive.

Josip Teskera, direktor tvrtke, priopćio je da su morali zaustaviti proizvodnju zbog teške situacije na tržištu i velikih gubitaka. Usprkos tomu, kaže, i dalje će aktivno raditi na traženju mogućih opcija za nastavak proizvodnje, a jedna od njih je i pronalazak potencijalnoga strateškog partnera.

 

Komentara 5

VI
Vito
06:43 12.01.2012.

Osim što su trenutačno kod kuće na prisilnom odmoru, radnike muči i što nisu dobili plaće za studeni i prosinac. Zašto vam je trebalo dva mjeseca zaizlazak na ulice? Koga ste čekali? Sidikalne voždove? Pa oni rade protiv vas odas od kad im plaću daje država, a ne vi... Ne dobijete li plaću tjedan dana za odrađeni mjesec treba izači na ulice... Zašto? Zato što oni koji vam izračunavaju i daju plaću, sebi uzmu i bez vašeg odobrenja... Bojite se za svoje radno mjesto? A što je sad ovo? Napravili ste posao za vlasnika i sad vas je odbacio kao iskorištenu krpu... Koja je razlika u tome je li vas izbacio danas ili prije dva mjeseca? Prije dva mjeseca nebiste dobili plaću za taj mjesec i nebiste napravili dobar posao besplatno... Sad, nakon dva mjeseca, ste napravili posao, a vlasnik vas izbacio na ulicu... Pa razmislite o izlasku nakon tjedan dana ili dva mjeseca, zbog ne dobivanja plaće za odrađeni mjesec... Vlasnik vas je i tako pomoću sindikalnih voždova zadržavao do odrade za njega dobrog posla... Ovako ste korist napravili sindikalnim voždovima i vlasniku, a sebe još više ponizili i zadužili...

LO
lojtra1
07:27 12.01.2012.

Ali zato privatnici - sijeku li ga sijeku. Legendarna sječa šuma u akciji \"asfaltirajmo hrvatsku\" koja je nastupila nakon dolaska \"demokracije\" debelo je zasjenila mletačke pohode. A sve to zato da bi hrvati mogli kupovali strani namještaj (s imenom) od - iverice!!

OB
-obrisani-
07:41 12.01.2012.

Ma Sramota Ljudi,Sramota ! Dali smo im Posao a gamad radnička traži još i plaću !!!! E NEMOŽE oboje. Znaju li oni koliko naši BMWi i Mercedesi troše goriva ? Znaju li oni koliko naši Avioni troše Kerozina, a Jahte BEnzina ? Neznaju sigurni smo ! Vlasniciii

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije