Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seksologija u školi

Pula: Morali uvesti seksualni odgoj zbog 50 trudnih učenica

seks, škola u puli
Duško Marušić/PIXSELL
13.12.2010.
u 19:16

Gotovo da nema učenika koji izostaju sa sata seksologije. Zanimljivo im je jer mogu vidjeti slike i grafičke prikaze, a na predavanjima se objašnjavaju i različite vrste kontracepcije

Na posljednjem Županijskom vijeću učenika koje je u studenom održano u Pazinu jedan je od prijedloga bio da se u svim školama u Istri uvede sat seksualnog odgoja. Iako županijskom Odjelu za prosvjetu takav prijedlog još nije stigao, moguće je da Istra postane prva županija u kojoj će djeca u školi dobivati brojne odgovore o seksualnosti.

U sklopu sata razrednika

Pulska Srednja strukovna škola koju pohađa 340 učenika mogla bi biti pravi model kako to ostvariti u Istri, a možda i u Hrvatskoj. Ondje su prije nekoliko godina psihologinja Davorka Glavina Stanković i pedagoginja Ljiljana Mešić Blažević izradile stručni program seksualnog odgoja. Seksologija, kako su učenici prozvali program, predaje se u sklopu razrednog sata jednom u tjednu i gotovo da nema učenika koji izostaje.

– Prije pet godina čak je osam djevojaka iz naše škole bilo trudno i to je bio povod da istražujemo koliko su naši učenici upoznati s problemima s područja spolnosti, kakvi su im stavovi i iskustva – kaže Ljiljana Mešić Blažević.

Ravnatelj škole Anto Babić, koji podržava mlade kolegice, kaže da je u 20 godina, koliko je on ravnatelj, bilo najmanje 50-ak maloljetničkih trudnoća.

– Baš smo i ovih dana u bolnicu otpratili jednu učenicu trudnicu – navodi ravnatelj Babić i kaže da u školi u kojoj je 80 posto žena neke zbog trudnoće prekinu školovanje, ali se ipak većina vraća u klupe. Istraživanje koje su provele pedagoginja i psihologinja bilo je porazno.

– Čak 50 posto naših učenika nije znalo što je ovulacija, a samo 41 posto mladića znalo je što je ejakulacija. Polovina mladih nije znala kako se može prenijeti HIV, a samo 23 posto njih znalo koliko je spermij sposoban za oplodnju.

Pomoć Grada Pule

Manje od 50 posto mladića znalo je koliko traje menstrualni ciklus – nabraja dio istraživanja pedagoginja.

Program seksologije sastavni je dio školskog kurikula, prihvatili su ga svi, a Grad Pula podržava ga sa 10.000 kuna. Seksologiju sluša približno 100 učenika prvih razreda i obradi se u 12 do 15 sati.

Ključne riječi

Komentara 34

AN
Antiša
21:25 27.12.2010.

Kako je ovaj buldog sveznajući. Trebalo bi ga zaposliti da predaje seksologiju.

LO
lojtra
21:06 13.12.2010.

Slažem se da su morali uvesti seksualni odgoj. Ali njihovim roditeljima!

OB
-obrisani-
20:45 13.12.2010.

\"hmmmm\",istorije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije