Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Prvi puta javnosti predstavljeni leptiri požeškog kraja

leptiri (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
1/5
01.10.2013.
u 23:27

Napravio sam više od 3.000 fotografija i na jednom kilometru kvadratnom pronašao čak 83 vrste leptira – ispričao je Goran Letić

Nakon više od 100 godina požeški kraj ponovno je dobio podatke o vrstama leptira koje obitavaju na njegovom području i to zahvaljujući jednom amateru – Goranu Letiću.

- Sve je počelo slučajno. Djeca su mi donijela jednog leptira i tražila da im ga fotografiram, jer je jako lijep. Napravio sam to više reda radi. Pomislio sam pa zašto ne bih fotografirao svih deset. Vidio da sam da fotografija ima potencijala da bude i umjetnička i znanstvena pa sam onda tome posvetio malo više pažnje. Napravio sam više od 3.000 fotografija i na jednom kilometru kvadratnom pronašao čak 83 vrste leptira – ispričao je Goran Letić na otvaranju izložbe \"Leptiri požeškog kraja\" koja je otvorena u izložbenoj dvorani požeške Gimnazije.

Izložba je organizirana uz pomoć Gimnazije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. - U Hrvatskoj je poznato 190 vrsta dnevnih leptira, a na ovoj izložbi mi za sada imamo 83 vrste, dakle polovicu ukupne vrste. Leptiri su među ostalim indikatori čistoće sustava i njihova brojnost po pitanju vrsta ukazuje da je čak i u našem gradu okoliš čist te da je ovo jedno od najznačajnijih područja leptira u Hrvatskoj. Slobodno možemo reći da je Goran Letinić naš prvi požeški leptirolog – kazao je dr. Ivica Samarđić, ravnatelj JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

Dodao je da bi se ova činjenica trebala iskoristiti i za turističke sadržaje. Zahvalio je Letiću na entuzijazmu kao i dr. sc. Ivi Mihoci iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te dr. sc. Antunu Deliću s Više učiteljske škole u Petrinji na stručnoj pomoći u postavljanju izložbe.

Pavle Bucić, ravnatelj Gimnazije kazao je da je to još jedan projekt koji ima osnovnu pedagošku karakteristiku, a to je poučiti naše učenike ali i sugrađane o vrijednosti koja se nalazi oko nas i koje bismo trebali biti svjesni. Izložbu je otvorio Ferdinand Troha, zamjenik župan za društvene djelatnosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije