Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U kućnom posjetu

Prvi dio obećanih poticaja sjeo na račun, ostatak poslije Uskrsa

pokrovac
PIXELL
25.03.2010.
u 21:15

Zadovoljan postignutim jesam, ali je žalosno što seljaci svoja prava uvijek moraju ostvarivati prosvjedima, kazao je Tomo Pokrovac koji je u svom domu u Retkovcima ugostio ministra.

Seljački prosvjedi, koji su početkom ožujka blokirali slavonske prometnice, urodili su plodom. U ponedjeljak je isplaćeno prvih 30 posto obećanih poticaja za poljoprivrednu proizvodnju odnosno 680 kuna po hektaru.

– Ministar Petar Čobanković jučer je bio kod mene u Retkovcima i nas pet iz Hrvatskog seljačkog saveza s njim smo “protresli” sve točke sporazuma potpisanog u Đakovu. Vidjeli smo da se dogovoreno provodi – rekao je Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije i jedan od organizatora seljačkih prosvjeda.

Kapitalna ulaganja

Drugih 30 posto poticaja, dodao je, bit će isplaćeno do 15. travnja, a do sutra će na adrese seljaka stići vaučeri u vrijednosti od 600 kuna po hektaru kojim će poljoprivrednici moći kupiti gnojivo i repromaterijal.

Proizvođači repe, kaže T. Pokrovac, ovih će dana dobiti 3600 kuna poticaja po hektaru i to 2480 kuna u gotovini, a ostalo u vaučeru.

Ovih će dana ministar Čobanković obradovati poljoprivrednike i mjenicom koja će im stići na kućne adrese, a koju će moći unovčiti u lipnju sljedeće godine.

Riječ je o 205 milijuna koje država duguje seljacima još od 2008. pa će seljaci , primjerice, za kukuruz dobiti 1120 kuna po zasijanom hektaru.

Pokrovac dodaje da u ovoj godini neće biti isplata za kapitalna ulaganja, kako je i dogovoreno s ministrom Čobankovićem, a riječ je o povratku 40 posto iznosa uloženih u gradnju farme ili kupnju traktora i poljoprivrednih strojeva. Međutim, dugovanja za kapitalna ulaganja iz 2009. bit će isplaćena najkasnije do srpnja.

Bolje njiva, nego cesta

– Od toga ionako najviše koristi imaju veliki proizvođači jer kada izgrade dvije farme, država im vrati novac dostatan za još jednu farmu ili ako kupi dva traktora john deer, država mu vrati 800.000 kuna i ima još jedan traktor – objašnjava Tomislav Pokrovac. S obzirom na cjelokupnu situaciju u zemlji, dodaje, zadovoljan je postignutim.

– Zadovoljan jesam, ali je žalosno što seljaci uvijek moraju svoja prava ostvarivati prosvjedima i gubljenjem vremena na cestama koji bi se mogli korisnije, za obje strane, državu i proizvođača, utrošiti na njivi ili u staji – zaključuje čelnik vukovarsko-srijemskog seljačkog saveza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije