Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljstvo

Prozvali trgovački lanac zbog jedne kune

'krumpir1-otkup  i sortiranj'
''
22.09.2012.
u 18:43

- Pretrpjeli smo dvije sušne godine pa smatramo da nema mjesta akcijama - kazao je na konferenciji za novinare Franjo Dodlek

Proizvođači krumpira iz Belice na nogama su zbog njemačkog trgovačkog lanca koji im, tvrde, uništava proizvodnju.

- Poznato je da veći dio voća i povrća plasira se preko trgovačkih lanaca koji su zadnjih par godina počeli graditi plasman na neprimjerenim akcijskim cijenama. Time narušavaju tržište i cijenu do propasti proizvođača krumpira. Pretrpjeli smo dvije sušne godine pa smatramo da nema mjesta akcijama, a proizvođači se prisiljavaju na isporuku po akcijskim cijenama - kazao je na konferenciji za novinare Franjo Dodlek, koji je na za krumpiraše gorući problem upozorio ispred Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

U dva su navrata, dodaje, pozivali predstavnike trgovina na sastanak kako bi zajedno riješili problem, no odaziv je bio slab. Udruga je od stručnjaka naručila izračun proizvodne cijene krumpira koja je prošle godine na urodu od 25 tona po hektaru iznosila jednu kunu i 43 lipe, a krumpir se prodavao po 80 lipa.

- Ove godine je izračunata cijena od 1,49 kuna na 25 tona po hektaru, a otkupna cijena je 1,30 kuna, pa i niže - istaknuo je Dodlek. Tlak je proizvođačima digao reklamni letak njemačkog trgovačkog lanca koji na nedjelju najavljuje akcijsku cijenu krumpira od svega jedne kune za kilogram.

Izvršni odbor Udruge na sjednici održanoj u srijedu to je ocijenio neprimjerenim i optužio je trgovački lanac da “upropaštava hrvatsku proizvodnju krumpira”. Inače, zbog suše krumpira u Europi nema dovoljno, pa u Belicu, kažu, stižu upiti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije, Belgije, Rusije, Ukrajine i drugih zemalja.



Ključne riječi

Komentara 8

ZE
zelja12
20:19 23.09.2012.

ove godine u Njemackoj rodilo povrce i voce sve grane pucaju , tako se mozete nadati da ce cijene jos padati . Oov je bila kao rijetko kada rodna godina u Njemackoj , anjihovi lanci ce se vec pobrinuti plasirati njihovu robu , jer su patrioti , a nasi ce zbog par kuna veceg profita uvesti sve samo kako bi nas jos vise osiromasio.

AI
Ante III
13:44 24.09.2012.

Cijena krumpira u Njemackoj je 0,22€ kg.Nadam se da mi na zbrisal komentar.Jer me je kostala informacija,zval sam soseda v Nemacko.

EX
excell
19:12 22.09.2012.

zašto ne prodate di vam se nudi..zašto kritizirate ako netko prodaje po nižim cijenama od vših želja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije