Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Zlomrex

Protiv Poljaka na čelu Željezare podnesene su kaznene prijave

'26.02.2010.,Split - Radnici splitske Zeljezare okupili su se pred ulazom u Slobodnu zonu luke Split u sjevernoj luci u namjeri da sprijece odvozenje 1500 tona zeljeza za kojeg su predali zahtjev da s
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
19.03.2010.
u 17:00

Prijavu je dobio i Marijan Pilj iz Trasta zbog zloporabe ovlasti i krivotvorenja isprava.

Protiv predsjednika uprave splitske Željezare, Poljaka Ryszarda Bernarda Giemza (57) i Michala Ireneusza Koncezaka (37) policija je podnijela prijave zbog zloporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja isprava i nesavjesnog poslovanja.

Utvrđeno je da je tvrtka Zlomrex, u čijem je vlasništvu Željezara, 31. srpnja 2008. iz Turske uvezla toplo valjanu čeličnu žicu vrijednu 3,5 milijuna USD, koju Željezara zbog nesolventnosti nije mogla platiti pa ju je špediterska tvrtka Trast uskladištila u krugu carinarnice. Nakon prodaje žice 4. studenoga 2008. godine Zlomrex je obavio dokapitalizaciju Željezare i povećao njezin temeljni kapital za oko 19,5 milijuna kuna, kolika je tada bila protuvrijednost žice te ga kao obvezno ulaganje u kupljeno društvo predstavio Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Nakon dokapitalizacije, u lipnju 2009. Željezara je s tvrtkom Trast sklopila sudsku nagodbu, kojom se dug za špediterske usluge od gotovo četiri milijuna kuna podmiruje iz temeljnog kapitala.

Utvrđeno je da je dokapitalizacija fiktivna jer je temeljni kapital Željezare "umjetno" povećan za 15 i pol milijuna kuna. Time je povećana i vrijednost dionica Željezare, koju bi Zlomrex materijalizirao prodajom na slobodnom tržištu kapitala. U trenutku sklapanja nagodbe tržišna vrijednost žice bila je 7,2 milijuna kuna, a Michal Ireneusz Koncezak prepustio ju je Trastu za 3,9 milijuna kuna, čime je Željezaru oštetio za 3,3 milijuna. Zbog krivotvorenja isprava i zloporabe ovlasti policija je prijavila i odgovornu osobu Trasta Marijana Pilja (31) iz Zagreba jer sumnjaju da je nakon nagodbe nastavio fakturirati i naplaćivati Željezari ležarinu za žicu u iznosu 96.500 kuna iako je znao da je žica nagodbom pripala Trastu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije