Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika obljetnica

Proslava četiri stoljeća kapucina na tlu Hrvatske

CRKVA1
Pero Lovrović/PIXSELL
02.07.2010.
u 14:46

Povijest franjevaca kapucina u Hrvatskoj započinje upravo u Rijeci 1610. godine, na mjestu gdje i danas kapucini djeluju, na Žabici u kapucinskoj crkvi i samostanu Gospe Lurdske.

Franjevci kapucini, sljedbenici sv. Franje Asiškog, obilježavaju ove godine četiri stoljeća djelovanja na području Hrvatske. Povijest franjevaca kapucina u Hrvatskoj započinje upravo u Rijeci 1610. godine, na mjestu gdje i danas kapucini djeluju, na Žabici u kapucinskoj crkvi i samostanu Gospe Lurdske. Ovu visoku obljetnicu Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i riječki Kapucinski samostan obilježit će u listopadu nizom prigodnih događanja pod naslovom “400 godina kapucina u Rijeci i Hrvatskoj”. Tako je za 13. listopada 2010. najavljeno otvaranje izložbe “Od bitija kapucinskoga fragmenti: povodom 400. obljetnice OFM Capuccinorum u Rijeci i Hrvatskoj” u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Glavni je organizator izložbe Kapucinski samostan u Rijeci, a suorganizatori su Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci i Staroslavenski institut u Zagrebu. Izložba restauriranih knjiga, sakralnih i drugih vrijednih predmeta iz fundusa riječkog i drugih kapucinskih samostana i knjižnica u Hrvatskoj prikazuje život kapucina u razdoblju od 400 godina djelovanja. Istoga dana održat će se i svečana akademija i koncert u HNK Ivana pl. Zajca. Međunarodni znanstveni simpozij o hrvatskim i riječkim kapucinima u suorganizaciji riječkog ogranka Matice Hrvatske održat će se 14. i 15. listopada u Art kinu Croatia i Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Obilježavanje četiri stoljeća djelovanja franjevaca kapucina u Hrvatskoj završava svečanom koncelebriranom misom u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske 16. listopada. Pokrovitelji su  proslave Hrvatski sabor i njegov predsjednik Luka Bebić, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
14:54 02.07.2010.

A ja mislio da članak govori o kavi ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije