Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prihodi pali

Proračun u minusu, nedostaje milijardu i pol kuna

milan bandić
Nino Strmotić/Pixsell
23.03.2010.
u 10:44

Pročelnik Kojić rekao je da je proračun slab zbog rasta nezaposlenosti i neredovitih uplata.

Osim što Zagrebački holding planira investicije za koje nema osigurano ni polovicu sredstava (i to za plaćanje starih računa), i proračun Grada eksponencijalno se srozava prema dnu. Na jučerašnjem Odboru za financije pročelnik Slavko Kojić kazao je da se nije stigao pripremiti jer je prekasno vidio da je pozvan na sjednicu. Tako nije znao odgovoriti na pitanje koliko je podbacio proračun za prošlu godinu, no navodno je riječ o 690 milijuna kuna, odnosno, od planiranih 7,6 milijardi kuna, u proračun se slilo oko 6,9 milijardi kuna. Usto, rupu u proračunu širi i osamsto milijuna kuna nepodmirenih obveza prenesenih u ovu godinu. Kojić je znao podatke samo za prva dva mjeseca ove godine, prema kojima se proračun napunio 10 posto manje nego u istome razdoblju lani.

– U siječnju je prihod u proračunu bio 568 milijuna kuna, a u veljači 509 milijuna kuna. To je ukupno 1,077 milijardi, a prošle je godine u istome razdoblju prihod bio 1,204 milijarde, a 2008. 1,111 milijardi kuna. Imamo problema s punjenjem proračuna u poreznome dijelu zbog neuredna uplaćivanja od osobnih dohodaka i veće nezaposlenosti – kazao je Slavko Kojić.

Predsjednik Odbora Igor Rađenović upozorio je da šutnja izvršne vlasti, odnosno gradonačelnika nije prihvatljiva jer je proračun od 7,4 milijarde kuna prenapuhan i morat će se smanjiti. Podsjetio je i na 800 milijuna kuna prenesenih obveza, za koje se znalo još u listopadu, a do kraja godine ta se brojka možda i povećala. Zastupnik Darko Vuletić smatra da treba postići politički konsenzus o tomu kako izvući grad iz problema, a jednom od mjera za spas drži i rezanje socijalnih prava. Iako se o gradonačelniku Milanu Bandiću, s obzirom na to da Holdingom sada vlada SDP, koji većinu ima i u Gradskoj skupštini, u posljednje vrijeme piše kao o Samsonu odrezane kose, u njegovim je rukama još dovoljno moći da se može inatiti donedavnim političkim suradnicima. Na njemu je da zastupnicima u Skupštini ponudi rebalans proračuna te da odredi gdje će se uštedjeti. Osim određivanja socijalnih kategorija, na što se troši velik dio proračuna, Bandiću u rukama ostaje i određivanje cijena komunalnih usluga, čime izravno može utjecati na stanje računa Holdinga, odnosno poslovanje. Ne poštujući Ustavni sud, koji je proširenu Skupštinu Holdinga ustanovio zakonitom, Bandić ustraje na tomu da je jedini član Skupštine. A takvim ponašanjem ne pokazuje da mu je prioritet u politici likvidnost te tvrtke.

Komentara 8

BL
Bluno
12:15 23.03.2010.

Predlažem reviziju svih troškova koje grad ima.

Avatar dutra
dutra
13:14 23.03.2010.

Ne bi trebalo Bandića u zatvor, nije on kriv. Najvjerojatnije je kriva skupština Holdinga. Zato bi trebalo uhititi sve članove neproširene skupštine Holdinga. Ups.

OB
-obrisani-
18:12 23.03.2010.

ovo je ljubavnica od Milana. - http://pornofacebook.pcriot.com/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije