Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ušteda energije

Projekt grijanja škole termalnom vodom osigurao im pobjedu

'topusko...110610...snimio...jurisivl...na...slici...pobjednicka...ekipa topuskih...ekologa.         '
''
17.06.2010.
u 07:30

Anita Hudorović, Dragana Buha i Ivana Šimunović iz Srednje škole Topusko, uz mentoricu Željku Gajdek, pokazale su što znači ekološka svijest u praksi.

Projekt Srednje škole Topusko na državnom natjecanju o racionalnoj potrošnji energije odnio je prvo mjesto. Prestižno ekološko priznanje koje proizlazi iz te pobjede zaslužile su - tri dame.

Učenice Anita Hudorović, Dragana Buha i Ivana Šimunović izradile su projekt pod nadzorom mentorice Željke Gajdek.

Natjecanje su organizirali Ariel i Udruga Lijepa naša, a u kategoriji srednjih škola i učeničkih domova. Uspješna četvorka iz Topuskog tako je na najbolji način pokazala kako se planira budućnost imajući u vidu zaštitu eko-sustava. Uspjeh nikoga nije iznenadio, jer od prošle godine Srednja škola Topusko ima status međunarodne eko-škole, što znači da se pod njenim krovom provodi niz aktivnosti za poboljšanje ekološkog stanja. Njezini učenici, kao i nastavnici, svakodnevno razvijaju ekološku svijest. Profesorica Željka Gajdek, mentorica i voditeljica tročlanog učeničkog tima, opisala nam je projekt.

– Prezentirali smo prednosti prelaska naše škole na grijanje termalnom vodom, pokazali smo kakve će koristi od toga imati škola, ali i čitava okolica. Više od ekonomske uštede, koja je oko 50 posto, zanimali su nas smanjenje emisije štetnih plinova u atmosferu te mogućnost uzgoja cvijeća i zelenila koji su do sada stradavali od hladnoće. Moram napomenuti da iza tri učenice i mene, koji smo prezentirali projekt, stoji još dosta školskih ekologa, pa je ova nagrada zapravo uspjeh svih nas – kaže Željka Gajdek.

Ivana Šimunović, Anita Hudorović i Dragana Buha, sve tri učenice fizioterapeutskog smjera Srednje škole Topusko, zaštitu čovjekove okoline doživljavaju kao nešto nužno i samo po sebi razumljivo.

– Smatram da je prvo mjesto i te kako zasluženo jer smo projektom potaknuli na razmišljanje i druge osobe – kaže Ivana Šimunović. Anita i Dragana zadovoljne su što se sakupljanje raznih informacija ugrađenih u projekt na kraju isplatilo. Skromnu nagradu od 6.000 kuna upotrijebit će za kupnju nastavnog materijala u školi. Da projekt nagrađenih učenika neće ostati samo mrtvo slovo na papiru, nego će ubrzo zaživjeti i u praksi, dokazuje najnovija informacija da je tvrtka Termalne vode jučer dala suglasnost za objavljivanje natječaja za izvođenje radova na uvođenju centralnog grijanja za Srednju školu Topusko. Očekuje se da će se već s početkom sljedeće školske godine njezini učenici grijati na termalnu vodu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije