Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U “muškom poslu”

“Priče o podređenosti žena nisu utemeljene, sve je u glavi”

obrtnice
02.07.2010.
u 15:23

Štoviše, mislim da su žene obrtnice čak u prednosti nad muškarcima jer imaju šarm koji im u startu otvara mnoga vrata – ističe Milka Đurković, koja od 1972. godine uspješno vodi zlatarsku radnju u gradskom središtu.

– Vodim proizvodni pogon sa strojevima i viličarima, što se kod nas smatra pravim muškim poslom. Unatoč tome, mislim da se kao žena jako dobro snalazim i da mogu ravnopravno konkurirati svakom muškarcu. Počela sam kao i drugi, ni od čega. Međutim, sada nakon pet godina već imam svoju halu, a uskoro ću izgraditi još jednu – kaže Marina Imrović, vlasnica uspješne tvrtke za izradu kartonske ambalaže u Slavonskom Brodu.

Slaba zastupljenost

Prema njezinim riječima, za uspjeh žena u obrtništvu najvažniji su samouvjerenost i ljubav prema poslu. Marinin se primjer ne uklapa u statističke pokazatelje koji kažu da žene vode samo jednu trećinu obrtničkih radnji u Brodsko-posavskoj županiji, a u upravnim tijelima Obrtničke komore i Udruženja obrtnika zastupljenost im se kreće od četiri do 12 posto. 

Međutim, dok većina žena prepreke u pokretanju i upravljanju obrtom pronalazi u nedostatku podrške okoline i tradicionalnom shvaćanju njihove uloge u društvu, zbog čega se moraju više dokazivati te istodobno voditi brigu o poslu i obitelji, njihove malobrojne uspješne kolegice smatraju da problem leži samo u njihovim glavama, koje su još uvijek velikim dijelom opterećene stereotipima. 

Šarm otvara vrata

– Iz osobnog iskustva mogu potvrditi da priče o podređenom položaju žena u hrvatskom obrtništvu nisu utemeljene . Sve ovisi o osobi i njezinoj sposobnosti. Žena ne smije čekati da netko za nju odradi njezinu osobnost, nego se mora sama izgraditi i utrti si put. Štoviše, mislim da su žene obrtnice čak u prednosti nad muškarcima jer imaju šarm koji im u startu otvara mnoga vrata – ističe Milka Đurković, koja od 1972. godine uspješno vodi zlatarsku radnju u gradskom središtu, a ženama poručuje da moraju biti hrabre.

Odustati već u startu, i to zbog priča da zadiru u muški svijet u kojemu neće uspjeti, samo je traženje izgovora za neuspjeh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije