Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treniranje strogoće

Presudila im – snimka

otkazi
PIXELL
22.03.2010.
u 17:24

Hrvatske autoceste uručile su otkaze Dariju Selicharu i Draženu Hodaku iz Nove Gradiške 2002. pod optužbom da su prisvojili 40 kuna od naplate cestarine.

Hrvatske autoceste već osam godina zbog četrdeset kuna, koje čak nismo ni stavili sebi u džep, treniraju strogoću nad nama pa smo se zbog svega obratili i Europskome sudu za ljudska prava – kažu Dario Selichar i Dražen Hodak.

Po pravdu u Strasbourg

Oni su, naime, pod optužbom da su tijekom noćne smjene, “ne evidentirajući prolazak vozila kroz naplatnu postaju, počinili materijalnu štetu od najmanje 40 kuna”, zbog čega su 2002. godine dobili otkaz. Ni to čak ne bi bilo čudno da krunski dokaz nije bila mutna i nejasna videosnimka naplatnih kućica u Novoj Gradiški, koju su dvojica nadzornika tijekom jedne noći potajno snimala iz obližnjega kukuruzišta.

– Dok smo te večeri radili u smjeni, nitko nam nije došao u kontrolu. Samo su snimali kućice iz kukuruzišta, a o koliko je pouzdanim dokazima riječ, govori i činjenica da ih ni jedna ekspertna kuća nije htjela vještačiti. Na snimci se vide kućice i neke osobe kako šetaju oko rampe i ništa više. Naravno, riječ je o čistoj gluposti, nitko nas nije uhvatio u lažiranju podataka, već su nas se htjeli riješiti kako bi na našim mjestima zaposlili svoje ljude. Mi smo žrtvena janjad, a o nekoj krađi ili utaji tu nema ni govora – kaže Selichar.

Kako kaže, njihove tvrdnje da su uredno naplatili cestarinu, kartice odložili u zapečaćenu kanticu, koju su s financijskim izvješćem i novcem predali prema pravilima poslovanja, HAC nije prihvatio, već im je nepravedno dao otkaz. Ne mireći se s odlukom uprave tvrtke, Selichar i Hodak podnijeli su tužbu sudu, kojom su zahtijevali povratak na staro radno mjesto i nadoknadu izgubljenih plaća, čiji je ukupni iznos u proteklih osam godina narastao na više od milijun kuna. Sudovi su na temelju predočene videosnimke potvrdili odluku Hrvatskih autocesta, no Selichar i Hodak odlučili su potražiti zaštitu pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

– Ići ćemo do kraja, ne možemo dopustiti da nas jedna kompanija samo tako, bez ikakva obzira, izbaci na ulicu. Nismo ništa zgriješili, a ne želimo biti pijuni u igrama oko kupnje radnih mjesta koje se očito vrte oko HAC-a – kaže Selichar.

Autoceste: “Sve je jasno”

U Hrvatskim autocestama tvrde, međutim, da u cijelom slučaju ništa nije sporno jer je krivnja dvojice bivših zaposlenika dokazana na sudu.

“Draženu Hodaku i Dariju Selicharu ugovori o radu otkazani su zbog povrede radne obveze. Odlukom sudova i nižeg i višeg stupnja odlučeno je u korist HAC-a te je čak i Vrhovni sud odbio reviziju jednog od navedenih radnika kao neosnovanu. HAC u potpunosti poštuje pravomoćne sudske odluke pa tako i u ovom slučaju”, stoji u priopćenju koje smo dobili iz Hrvatskih autocesta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije