Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pola stoljeća

Prestari smo za uzbuđenja, pa i plačemo od radosti

'zagorje - 14. 06. 2010., Zlatar, Hrvatska - Proslava 50. obljetnice zavrsetka osnovnog skolovanja bivsih zlatarskih ucenika,'
Foto: 'Sabina Sviben/VLM'
1/5
18.06.2010.
u 17:30

Ljubica Lang rođena Đurinek stigla je čak iz Frankfurta, a kolege su se odmah sjetili da je to njihova Đina

Nakon pola stoljeća 30-ak bivših učenika zlatarske osnovne škole ponovo je sjelo u đačke klupe. Bivšim zlatarskim osnovnoškolcima pridružili su se i nastavnici Katica Mikinović, koja im je predavala kemiju, te Rudi Kovačić, koji ih je učio povijest i zemljopis.

Đaci veseljaci

– U ono vijeme bilo je krasno raditi u školi, učenici su bili mnogo bolji nego danas, pravi đaci veseljaci – rekao je prof. Rudi, a Katica Mikinović savjetovala je svojim bivšim učenicima da na ovoj proslavi odbace brige, tegobe, bolesti i zajedno se vesele i prisjete lijepih dana kad su imali 14 godina i pred njima je bio čitav život. – Veselim se susretu, malo nas je ostalo u kontaktu i bit će lijepo vidjeti stare kolege, no prestari smo mi za velika uzbuđenja – komentirao je Božidar Štahan iz Zlatara, sadašnji predsjednik Udruge umirovljenika. A neki su zbog ovog susreta i starih kolega došli i izdaleka. – Plačem od radosti, neopisiv je ovo osjećaj – ushićena je bila Ljubica Lang, rođena Đurinek, koja je u Zlatar stigla čak iz Frankfurta, gdje živi već 45 godina. Ljubica, koje su se svi sjetili i obraćali joj se njenim nadimkom Đina, koji je dobila u osnovnoj školi po talijanskoj glumici Gini Lollobrigidi, kaže da je u tih 50 godina samo jednom srela jednu kolegicu iz razreda, a da tek rijetke kolege prepoznaje. – No sada, kada ih gledam, gledam ih mladenačkim očima, kao da smo djeca. Živjela sam tada u Belcu, svaki dan devet kilometara pješačila u školu, a u Frankfurt sam otišla na specijalizaciju njemačkog jezika, zaljubila se i udala. No, u Zagorju mi je srce i duša.

Nisu danas djeca gora

Među ovom generacijom je i prof. Stjepan Škof, koji je svoj radni vijek proveo u školstvu, a danas je ravnatelj SŠ Zlatar. Stoga je komentirao: – Meni se čini da sadašnje generacije djece nisu gore nego što smo mi bili, nego žive u drukčijem vremenu, a i u obrazovanju koješta nije definirano kako treba i često se mijenja. Pedeset godina ogromno je razdoblje, bili smo vrlo mladi tada i svijet se činio ljepšim nego što jest.

Bivši učenici prisjetili su se i preminulih kolega.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije