Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utrka

Preskakali oštre škrape i tražili puteve da bi stigli do cilja

skraping
Dino Stanin/Pixsell
07.03.2010.
u 15:12

Škraping je u proteklih pet godina pronio ime Pašmana po brojnim zemljama diljem svijeta, a postao je i pravi turistički proizvod

Nema utrke na ovom svijetu koja se može usporediti sa škrapingom. Nije to samo zbog sunca i Dalmacije, nego zbog oštrih i opasnih škrapa i makije, točnije kombinacije neprohodnog i terena koji se s lakoćom može pretrčati obalom. Dva sam se puta našao u situaciji u kojoj sam pomislio da me više nema ali u meni je natjecateljski duh i uvijek idem do daske - ispričao nam je Bojan Jevševar trkač iz Slovenije koji je ponovno odnio pobjedu u ultra kategoriji na ovogodišnjem 5. Škraping Pašman revival 2010.

Općina Pašman, Ilirija Biograd i Atletski klub Soline iz Biograda organiziraju škraping s ciljem popularizacije otočnih ljepota i produžetka turističke sezone, a kroz pet je proteklih godina postao pravi turistički proizvod jer je putem trekking-lige pronio ime Pašmana po mnogim stranim zemljama. Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez pri čemu je potrebna 100-tna koncentracija, tumači Jevševar koji je u cilj stigao za 4 sata i 58 minuta koje je pretrčao po 43 kilometara dugoj stazi.

- Onaj tko nema alpinističkih iskustava, bit će mu teško ali škraping je disciplina koju s druge strane svatko može savladati. Onaj tko želi samo uživati, treba si osigurati osam sati vremena, dobru klopu i piće i sve ostalo ide svojim tijekom - kaže Bojan Jevševar našalivši se da je pobijedio jer se večer prije utvrke napio pašmanskog crnog vina.

U ultra kategoriji kod žena pobijedila je Anica Hribar kojoj je do cilja trebalo šest sati i 45 minuta.

Pa light stazi dugoj 18 kilometara trčali su stari, mladi, muškarci i žene koji su sa grčevitim osmjehom na licu prepričavali kako je škraping idealna kombinacija psihofizičkog odmora i umora.

- Nismo ni sanjale da je ovako dobro, je da smo se izgubile nekoliko puta i skoro ozlijedile ali barem su nam se pluća preporodila. Kad smo se popele na brdo, imale smo osjećaj da smo osvojile Himalaju. Čak smo i zalutale jer ne znam kako se koristi kompas niti čita karta ali to je sve čari škrapinga - kazale su nam dvije mlade Zadranke.

Ključne riječi

Komentara 2

BO
bozanska
07:57 08.03.2010.

Općina Tkon je organizator a ne općina Pašman.

PA
pandola
13:52 08.03.2010.

eno mene heh buhha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije