Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijava inspekciji

Pozvala se na svoja prava, dobila otkaz i zaštitara za vratom

hora
Marko mrkonjić/PIXSELL
07.12.2010.
u 16:08

Zbog sumnje u nezakoniti prekovremeni rad i isplatu plaća manju od minimalca varaždinsku tvrtku prijavio je osječki Sindikat trgovine. Tvrtka je primila 30 radnika, već 15 ih se vratilo na biro

Otkaz u ruke uručen je jednoj Osječanki nakon što je poslodavcu, varaždinskoj tvrtki Hora d.o.o., dala do znanja da je član Sindikata trgovine i poznaje svoja prava.

Nejasni odbici na plaći

Tražila je, naime, isplatu za prekovremene sate koje je nakupila radeći kao telefonski operater na promociji parfema.

–- Otpustili su me isti dan kad sam zatražila svoja zakonska prava. Kada su mi uručili otkaz, rekli su mi da sam ga dobila jer sam unosila nervozu u grupu i nisam ostvarila normu. U tajništvo me otpratio zaštitar, rečeno mi je da mi je zabranjen pristup zgradi, čak i osobnim stvarima – kaže naša sugovornica.

Zadatak joj je bio zvati građane u Dalmaciju, obavještavati ih da su osvojili dva skupocjena parfema, ali moraju platiti dostavu od 94,90 kuna. Iako joj je po ugovoru radno vrijeme bilo 40 sati, radili su i subotama. Plaća je po normi, koja iznosi 384 dostavljena parfema mjesečno, što je 16 dnevno. – Za svaki neisporučeni parfem ispod norme odbijaju pet kuna od plaće. Pročitaju nam koliko je tko imao odbijenica, a da nam ih ne pokažu – tvrdi. Rekli su im, dodaje, da će moći provjeravati jesu li stranke primile parfeme, ali s kućnog telefona, a ne s radnog mjesta. Plaću za listopad još nije dobila. Zbog sumnje u nezakoniti prekovremeni rad i isplatu plaća manju od  minimalca prijavu je Državnom inspektoratu podnio osječki Sindikat trgovine, nakon što im se obratilo nekoliko bivših zaposlenika.
– Svaki je rad koji traje duže od 40 sati tjedno nezakonit, osim ako je u pitanju neka velika hitnost. Ne može ga se opravdavati neispunjenom normom – ističe Zlatica Štulić iz Sindikata.

Bunili se u Zagrebu

U poslovnici Hora d.o.o. samo nam je kratko, putem zaštitara, poručeno kako “nemaju nikakvih očitovanja”. Vlasnik je tvrtke Hora Igor Podolšak, čije se ime već provlačilo po medijima. Protiv njega su se, kao direktora tvrtke Igmar, koja se također bavi telefonskom prodajom parfema, lani u Zagrebu pobunili zaposlenici zbog neisplaćene zarade. Vesna Lacković, direktorica tvrtke u Osijeku, navodno je bivša gospodarska inspektorica.

Za trideset telefonista u osječkom call-centru tvrtke Hora d.o.o. bio je raspisan natječaj u rujnu, a mjesta su, doznajemo na Zavodu za zapošljavanje, relativno brzo popunjena. No, na biro se vratilo već petnaest njih, točno polovica.

– Kada smo ih pitali zašto su se vratili, žalili su se na male plaće, prekovremene sate, neki su od njih najavljivali i tužbe. Uputili smo ih na Državni inspektorat – kazao nam je Antun Barukčić, pročelnik osječke područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Trenutačno je, kako doznajemo, raspisan natječaj za zapošljavanje novih dvadeset telefonista u toj tvrtki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije