Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građanski bunt

Poziv na neplaćanje ZET-ova prijevoza osvanuo u Zagrebu

zet (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/6
28.05.2012.
u 09:56

ZET: Poziv na bojkot graniči s vandalizmom, prijavili smo sve policiji. U pozivu koji je jutros osvanuo na zagrebačkim javnim površinama traži se bojkot usluga ZET.

“Ne plaćam!”, poruka je koja je dočekala korisnike javnog prijevoza na nekolicini autobusnih i tramvajskih stanica u Zagrebu, kao način suprotstavljanja višim cijenama karata ZET-a.

U pozivu koji je jutros osvanuo na zagrebačkim javnim površinama traži se bojkot usluga zagrebačkog javnog prijevoznika koji godinama gomila gubitke, a nedavnim poskupljenjem svojih usluga, smatraju građani, pokušava preko leđa svojih korisnika pronaći način za izlazak iz krize.

– Nedavno drastično poskupljenje cijena ZET-a učinilo je uslugu gradskog prijevoza teško dostupnom većini građana Zagreba. Lokalne vlasti financijske probleme gradskih poduzeća rješavaju pojačanom represijom – poskupljenjima, povećanjem kazni i pojačanim kontrolama. Atmosferi straha pridonosi iritirajuće i prijeteće ponavljanje poruka putem razglasa unutar vozila ZET-a – kaže se u ovom pozivu na bojkot za sada nepoznatih autora.

Optužuju upravu ZET-a i zagrebačku gradsku upravu da su izigrali povjerenje povećanjem cijena jer su upravo građani ti koji su  za gradnju javne infrastrukture desetljećima izdvajali sredstva kroz poreze i prireze. Stoga ističu da se poskupljenja koja su nedavno stupila na snagu ne mogu opravdati samo operativnim troškovima.

Pojačali kontrole, napunili blagajnu

S druge strane iz ZET-a ne skrivaju zadovoljstvo punjenjem blagajne otkako je novi cjenik ZET-ovih karata, koji se počeo primjenjivati početkom ožujka, na snazi.

Od početka primjene novih cijena zabilježen je, prema prvim računicama ZET-a, 30-postotni rast prihoda, a razlog za zadovoljno trljanje ruku dao je i učinak “žešćih” kontrola putnika. Uzme li se u obzir da gotovo 45 posto građana ne kupuje kartu u tramvajima i autobusima, ne začuđuje podatak da je broj ispisanih kazni skočio s 2900 u veljači na 3500 u ožujku u ukupnom iznosu od 700 tisuća kuna.

Planirana zarada od 100 do 150 milijuna kuna od povećanja cijena karata ZET-a svakako se s radošću iščekuje u Holdingu kojemu je ova podružnica najveći gubitaš u poslovanju, no nema jamstva da će se punjenje blagajne predviđenim tempom i obistiniti, procijenio je i Ivo Čović, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga.

Studenti prvi počeli bojkot

Kako je studentska populacija među najbrojnijim korisnicima zagrebačkog javnog prijevoza, o bojkotu usluga ZET-a zbog viših cijena još se početkom travnja oglasio Studentski zbor.

- Pozvali smo studente da koriste bicikle, zajednički prijevoz automobilom ili pak da što više pješače kako bi na sve moguće načine izbjegli uporabu tramvaja ili autobusa osim u situacijama kada je taj vid prijevoza krajnje neophodan, komentirao je s početkom studentskog bojkota prije dva mjeseca Darko Relić, predsjednik Studentskog zbora.

Iako nisu radili nikakve statistike o tome koliko su studenti "izbjegavali" ZET, tri tjedna nakon početka bojkota iz Studentskog zbora izrazli su zadovoljstvo odazivom na bojkot uporabe ZET-ovog prijevoza kao i popularnosti akcije koja je zaživjela u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 59

EF
efzg0184
13:45 28.05.2012.

vandalizam je ovo što gospoda ZET rade nama!

RO
rokas
10:27 28.05.2012.

bilo je i vrijeme za lansiranje odjeba

Avatar ptahotep
ptahotep
11:24 28.05.2012.

Nevjerojatno, ovakvim akcijama Zagrepčani samo sebi nanose štetu, jer vožnja se mora platiti, ako ne kupnjom karte onda na neki drugi način (porez, prirez....). Ovim pozivom animirate i stanovništvo koje svakodnevno dolazi u Zg i koristi javni prijevoz da gaa ne plaćaju a koji ćete vi platiti. Mi kojim radimo, kako bi se osjećali da nam netko ne plati npr. kupljenu robu, koja je b.t.w. cijenovno prenapuhana... Probajte se švercati u nekom Evropskom gradu............ Balkan ostaje Balkan!!!! Ne branim Zetovce, oni su druga tema.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije