Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje dežuraju

Požar u Kopačkom ritu stavljen pod nadzor

kopački rit (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/9
19.03.2012.
u 12:17

Ostaje nam samo nadati se da noćas neće biti jačeg vjetra koji bi ponovno rasplamsao požar – kazali su nam iza 20 sati u JPVP-u Grada Osijeka.

Požar u Kopačkom ritu stavljen je pod nadzor. Deseci vatrogasaca s vatrenom stihijom borili su se od nedjelje navečer.

– Vatra je stavljena pod nadzor, profesionalni su se vatrogasci vratili s intervencije u 18.10 sati. Na požarištu dežuraju članovi mjesnih DVD-ova u slučaju da opet negdje plane. Ostaje nam samo nadati se da noćas neće biti jačeg vjetra koji bi ponovno rasplamsao požar – kazali su nam iza 20 sati u JPVP-u Grada Osijeka.

Požar je buknuo na rubnim dijelovima rita, gdje se nalaze suhi ribnjaci. Sve je planulo u pet minuta.

– Vatra je krenula preko nasipa prema prijamnom centru prije podneva, no uspjeli smo je zaustaviti. Svim se silama trudimo držati je pod kontrolom – kazao nam je ranije Damir Opačić, glavni nadzornik Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Cijelu su se noć, dodaje on, osječki profesionalni vatrogasci te dva lokalna DVD-a borili s vatrom. Prije jutra počela je popuštati, no kada je ugrijalo sunce i zapuhao vjetar, ponovno se rasplamsala.

– Vjetar puše pet metara u sekundi. Teško je gasiti, vatrogasci se s naprtnjačama probijaju po terenu punom trske koja lako gori pa je zato i opasna – istaknuo je Opačić. Kolika je šteta i izgorena površina, za sada im je nemoguće odrediti.

Iako se isprva vjerovalo da će pomoć stići i iz zraka, dva helikoptera koja su iz Divulja trebala stići oko 16 sati ipak nisu stigli u Kopački rit jer zbog jakog vjetra nisu mogli preletjeti Velebit.

– Situacija je vrlo loša, požar je na liniji od dva i pol kilometra, zahvaćeno je oko 300 hektara površine. Prevelika je to linija, ne možemo se kretati, tlo je mekano, a i ljudi su izmoreni, cijelu noć se borimo – kazao nam je s terena Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka.

U Podunavskim ribnjacima, koji su inače gospodarska zona Kopačkog rita, djelovalo je 50 gasitelja s deset vozila. Vatrogasci nisu mogli povući sve raspoložive snage jer su strahovali od izbijanja vatre i u Osijeku s obzirom na to da je proteklog vikenda bilo čak 15 požarnih intervencija u tom kraju.

Što je izazvalo požar, ne zna se. Nagađa se, neslužbeno doznajemo, da je netko od lokalnih stanovnika palio trsku da bi mogla izrasti nova pa su stvari izmakle kontroli.

Policija je izvijestila o nekoliko desetaka požara koji su prošlog tjedna buknuli na osječkom području, a samo ovog vikenda bilo ih je čak devet velikih. Uglavnom je riječ o požarima koji su se proširili zbog nekontroliranog paljenja korova stoga apeliraju na poljoprivrednike i ostale građane da vatru nikad ne ostavljaju bez nadzora.

Ključne riječi

Komentara 13

LU
luksa
14:10 19.03.2012.

Formula za izračun učestalosti požara: Učestalost požara na nekom području je proporcionalna udjelu čedomira u populaciji na tom području.

VI
Vito
14:19 19.03.2012.

Iako se isprva vjerovalo da će pomoć stići i iz zraka, prema posljednjim informacijama dva helikoptera koja su iz Divulja trebala stići oko 16 sati ipak neće stići u Kopački rit jer zbog jakog vjetra ne mogu preletjeti Velebit AA što je s malim \"aero-traktorima\"? Ili s \"kanaderima\"? Ako su mogli preletjeti do Grčke, ne vidim razloga zašto ne bi mogli do Osjeka... Ili ih se \"čuva\" isključivo za Jadransku obalu...

NO
novahrvatska
13:28 19.03.2012.

Ne vjerujem u \"slučajnost\" ovog požara. Vrijeme je, izgleda, da počne gorjeti i u srbiji da bi kod nas zavladao mir!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije