Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb pride

Kerum izabran za homofoba, Dežulović za homofrenda godine

gay pride,povorka ponosa (1)
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/16
16.06.2012.
u 14:13

Mi smo zajednica koja ne isključuje nikoga. Mi smo zajednica koja traži puna građanska prava za sve - poručuju organizatori

Uspješno i bez najmanjeg incidenta, 11. zagrebački Gay Pride priveden je kraju. U povorci podrške prošetalo se oko 4000 građana, između ostalih i bivša ministrica Mirela Holy, Predrag Matvejević, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, Vesna Pusić te HNS-ovac Goran Beus Richemberg.

Oni su svojim dolaskom još jednom promovirali i podržali pravo na različitost i na ravnopravnost te tako demonstrirali ostatku Hrvatske, ali i zemljama u regiji, kako treba biti tolerantan spram drugih i iskreno graditi demokratsko društvo koje ne počiva na predrasudama.

Pročitajte kako je protekla povorka:

 16.40 Na Zrinjevcu je počeo glazbeni program, koncertom grupe Mangroove.

16.30 Organizatori su proglasili i rezultate glasovanja za homofoba i homofrenda godina. Za homofoba godine izabran je splitski gradonačelnik Željko Kerum, a za homofrenda novinar i književnik Boris Dežulović.

16.20 - Zajedno smo izgradili viziju budućnosti u kojemu ćemo biti ravnopravni članovi društva, kao pojedinci, pojedinke i obitelji - rekao je jedan od organizatora, Branimir Lukić, poručivši državnim institucijama kako su njihove obitelji realnost ove zemlje.

- Za kraj želimo reći da je za nas svaka povorka ponosa ujedno i obiteljski praznik - dodao je.

16.10 - Mi smo zajednica koja ne isključuje nikoga. Mi smo zajednica koja traži puna građanska prava za sve. Mi smo na strani pravde, a ne egoizma - poručili su organizatori.

"Mi znamo što je obitelj, mi jesmo obitelj. Nismo začeti po Duhu Svetome, nije nas donijela roda", i "Obitelj je ona u kojoj se žena ne mlati, u kojoj se sin ne zlostavlja, u kojoj djeca nisu zanemarivana" i "Bauk pederluka kruži čitavom Hrvatskom", samo su neke od poruka koje su se mogle čuti na završnom govoru organizatora na Zrinjevcu.

16.00 Povorka je došla na Zrinjevac gdje je predviđeno završno okupljanje, izbor homofrenda i homofoba godine, te koncert grupe Mangroove. Porukom "Volite se i budite voljeni" započela je prava zabava na Zrinjevcu.

Jedanaesti Zagreb Pride, kao i onaj prošlogodišnji, prošao je mirno, a članovi povorke uz poruku "Vrijeme je za ljubav" prošetali su bez ikakvih posljedica centrom grada. Prema procjeni organizatora, u povorci je sudjelovalo više od 4000 ljudi.

Iako im je glavna poruka "Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san" te iako se organizatori hvale kako su im povorci "prave" gay obitelji, nitko od organizatora nije nas htio uputiti njima. Zadovoljni tijekom povorke, ali i situacijom u Hrvatskoj koja je za LGTB pripadnike puno liberalnija od susjednih zemalja, brojni pripadnici povorke ipak nisu bili spremni dati svoje puno ime i prezime.

Ljudi iz povorke mahali su promatračima koji im uglavnom nisu odmahivali, ali nisu ništa ni dobacivali niti vrijeđali već su mirno promatrali. Jedan je muškarac priveden zbog remećenja javnog reda i mira.

15.00 Povorka od više tisuća pripadnika LGTB zajednice upravo je s Trga žrtava fašizma krenula prema Trgu bana Jelačića, gdje će se, kako su najavili, kratko zadržati pa nastaviti planiranom rutom.

"Udala sam sina", "Picu bi jela", "Ja peder ti šupak" i "Mate ima mengu" samo su neki od transparenata koji se nose u povorci. Vrijeme je za ljubav, poručili su pripadnici LGTB zajednice i tako otvorili 11. Zagreb Gay Pride.

Ove godine na Zagreb Prideu prvi put sudjeluju i homoseksualci i lezbijke iz Makedonije, Slovenije, BiH i Srbije.

14.45 - Dobro je što Zagreb Pride postao ovako zabavna manifestacija. To pokazuje da se uspješno bori protiv diskriminacije. Koliko ćemo čekati da se u politici netko deklarira kao homoseksualac? Ne znam, možda za jedno pet godina - rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

14.00 Na Trgu žrtava fašizma, s kojeg za sat vremena kreće zagrebačka povorka ponosa, okupilo se nekoliko stotina pripadnika LGBT zajednice.

Povorka će proći Jurišićevom ulicom, preko Trga bana Jelačića, kroz Ilicu, Gundulićevu i Teslinu, sa završetkom na Zrinjevcu, gdje je predviđen kratki program s govorima i glazbom. Ovogodišnja poruka Gay Pridea jest "Imamo obitelj".

- Želimo naglasiti kako i među nama postoje obitelji i da to više nije tabu-tema. Ne očekujemo nikakve probleme jer se oni nisu dogodili ni lani i mislimo da će sve biti OK - izjavila je Matea Popov iz organizacije Gay Pridea.

Na Trg žrtva fašizma podršku su došli dati i bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy te profesor Predrag Matvejević.

- Ova problematika većinu vremena je nevidljiva, mnogo toga strašnog još uvijek se događa tijekom godine, a društvo ima još puno posla da riješi tu problematiku - kazala je Holy.

Policijske snage nalaze se duž cijele rute kojom će povorka ići, a zasad nema nikakvih nereda.

Komentara 427

Avatar čoban
čoban
20:38 16.06.2012.

šta reći, čestitke kerumu,a jesu li ovi pacijenti produžili na intenzivno promatranje u neku od posebnih ustanova?

Avatar 456852
456852
16:01 16.06.2012.

Boje cirkusa nose, cirkusanti.. zar ne ?

OB
-obrisani-
20:59 16.06.2012.

. .. gdje to na svijetu slabiji i mali mogu ugroziti jaku i zdravu većinu , . a zapravo ta večina se ponaša "pederski"........ .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije