Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestale uspomene

Poslije 45 godina posjetili mjesto gdje su se zaljubili

'jezero_kruscica_Iva Vidovic'
Foto: ''
1/3
12.11.2010.
u 11:00

Ideja o projektu hidrocentrale Senj postoji od 1912., a tek je početkom 60-ih i ostvarena

Povlačenjem vode iz 40 godina starog ličkog jezera otkriveno je nekadašnje selo Kruščica, potopljeno za potrebe hidrocentrale. Sve obitelji 1965. iseljene su iz velikog sela koje su tada krasile mnoge ličke kamene i drvene kuće, crkva svetoga Ilije, groblje, škola... Selo Kruščica ovih dana uskrsnulo je u sjećanjima bivših Kruščićana koji su puni sjete i starih priča. Pejzaž je stvorio crveno blato, a osušeno i staro drveće, naviknuto na podvodni svijet jezera, danas mršavo i uplašeno stoji, djelujući spaljeno i opustošeno kao iz filmova o apokalipsi.

Ivan Vukelić Iva i njegova supruga Manda u selu Kruščici su se rodili, naučili prva slova te se zaljubili. U braku su od 1951., a dvojicu sinova odgojili su u Perušiću, dvadesetak kilometara udaljenom od potopljenoga sela. Manda (84) prisjetila se obilježavanja dana svetoga Ilije, 20. srpnja, kada se u selu nije radilo, već slavilo. Svi bi se okupili u prelo, pjevali i igrali kolo. Živjelo je u Kruščici šezdesetak obitelji, sirotinje, a svi su se bavili poljoprivredom. Nitko se nije bunio zbog iseljavanja radi gradnje hidrocentrale Senj, jer život u selu bio je vrlo težak.

Odšteta 14 milijuna dinara
– Još 1912. u selo je došao inženjer i izvijestio narod kako će se graditi centrala. Svako kućanstvo upisano je u katastar, a tek početkom 60-ih počelo je iseljavanje. Svaka je obitelj isplaćena. Moji su dobili 2,5 milijuna dinara, a najveća isplaćena svota bila je 14 milijuna dinara – prisjeća se 87-godišnji Iva, dodajući kako je tih godina bila velika inflacija te su iznosi bili u milijunima.

Voda "poderala" krajolik
Većina obitelji, umjesto da naseli susjedne krajeve u Lici, odselila se u Zagreb. Tek njih desetak ostalo je u Perušiću i Klancu.

Iva je sa sinom na blagdan Svih svetih otišao u svoje rodno selo. Bio je obuzet emocijama te priznaje da je teško našao mjesto gdje je nekada bila njegova rodna kuća. Jezerska je voda, nažalost, "poderala" sav krajolik. Ipak, ističe, današnje dno jezera Kruščice identično je krajoliku nekadašnjega sela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije