Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugroženi Romi

Policija nadzire Capraške poljane i poručuje: Nema mjesta panici

'20.08.2012., Sisak - Mjestani romskog naselja Capraske Poljane posljednjih 10-tak dana uznemireni su zbog nepoznatih osoba koje u nocnim satima automobilima prilaze kroz njihovo naselje.PRI KORISTENJ
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
1/3
29.08.2012.
u 14:33

Moramo biti oprezni, jer ako se nešto loše dogodi, biti će kasno, kaže Stanoje Nikolić

Već više od deset dana među stanovnicima romskog naselja Capraške Poljane pokraj Siska, vlada velika uznemirenost. Jedina tema o kojoj s neskrivenim uzbuđenjem danima priča svih 400 stanovnika naselja je navodna pojava njima nepoznatih osoba, koje s upitnim namjerama obilaze naselje.

Govore Romi o čestim, uglavnom noćim \"posjetama\" nepoznatih, o incidentima i sukobima s mještanima, o priklanom psu, prijetećim porukama, te čak i o pucnjavi iz vatrenog oružja. Fama o ugroženosti stanovnika naselja brzo se proširila i dosegla takve razmjere da su Romi organizirali i noćne straže na svim prilazima naselju, a pod dojmom da su ugroženi i nezaštićeni, spominju i mogući bojkot skorašnjeg slanja oko 170 svojih školaraca u caprašku Osnovnu školu Braće Bobetko.

Prijete bojkotom nastave

– Moramo biti oprezni, jer ako se nešto loše dogodi, biti će kasno. Mnogi su od nas vidjeli nepoznate došljake, a i od zaštitara iz obližnjih tvrtki Janafa i Termoelektrane dobivamo obavijesti da noću u automobilima dolaze nepoznate i nepoželjne osobe. Pouzdano znamo da to nisu Romi. Svjedoci smo da u Hrvatskoj nestaje sve više djece, a među njima su sve zastupljenija romska djeca. Istina, kod nas još nije nestalo ni jedno dijete, ali ne isključujemo mogućnost da smo možda na meti trgovaca bijelim robljem - kaže predsjednik Županijskog vijeća romske nacionalne manjine i predsjednik Romskog kulturnog centra, Stanoje Nikolić.

Nedavno su romske straže letvama i kamenjem oko 2 sata noću napali jedno vozilo zagrebačkih registarskih oznaka. Kažu kako je vozilo došlo nadomak selu, stalo, pa opet lagano krenulo. Nakon napada došljaci su vozilom počeli bježati. Romi su ih slijedili, ali su ih izgubili negdje kod Zibela. Taj su slučaj prijavili policiji.

– Ne možemo više mirno spavati. Stalno smo u strahu da će se nešto desiti - kaže Drago Nikolić. Željko Todorović ove godine ima četiri školarca, ali kaže ako se nešto ne promijeni, razmišlja da li će im dozvoliti da sami idu u školu. I Blaženka Lukić je zabrinuta za sigurnost svoje četvero djece koja bi uskoro trebala krenuti u školu.

Bez dojava o sukobima

Romi Capraških Poljana tvrde da se slične pojave događaju i u drugim romskim naseljima. Kažu kako su nepoznate osobe navodno zapažene u Kutini, Palanjku i drugim mjestima.

U Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj smiruju situaciju i kažu da nema mjesta panici. Napad na vozilo je evidentiran, ali u policiji kažu da je riječ o pojedinačnom incidentu. Drugih dojava o sukobima, pucnjavi i drugim incidentima, policija dosad nije imala. U romskom su naselju obavili informativne razgovore i svi se navodi provjeravaju. Do sada, navodi Roma nisu potvrđeni. Ipak, iz preventivnih razloga policija je uvela i nastavlja pojačan nadzor romskog naselja.

Ključne riječi

Komentara 7

LE
legenda0001
21:16 29.08.2012.

nekako mi čudno čitati ovaj članak, ne znam zašto...

ZE
zekonpz
10:55 30.08.2012.

mislim da su svi siščani čuli priče što romi rade sa svojom djecom, a sad kad su zbog tog upali u probleme izmišljaju neke misteriozne posjetitelje i trgovce bijelim robljem koji im žele ukrasti djecu. nekako, nakon svega što sam u životu doživjela od roma iz capraških poljana, teško mi ih je vidjet kao žrtve, pa makar i ogriješila dušu ako stvarno jesu.

MA
marmont
15:41 29.08.2012.

Jedino što se noću čuje je pucnjava Roma iz automatskog oružja.Neki od njih spominju da su vidjeli duhove i vampire.Očito im je dosadno po noći,jer imaju vremena spavati do 10 sati.Ioni su ta ugrožena manjina(njih 800)od 40 staraca koji nisu Romi,jer svi mlađi drugih nacionalnosti koji su uspjeli prodati kuće i otići kažu da su se spasili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije