Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Pokojni ministar obrane Gojko Šušak ostaje bez svoje avenije

gojko šušak
VL
13.04.2010.
u 17:46

Postoje mnogi argumenti. Naime, tijekom haaškog procesa mnogi su ga svjedoci povezivali s prikrivanjem ratnih zločina, ali i događajima na početku rata u BiH koji su rezultirali otvaranjem koncentracijskih logora – kaže Zoran Pusić.

Skupštinski odbor za imenovanje ulica, trgova i naselja uskoro bi trebao raspravljati o zahtjevu za preimenovanje Avenije Gojka Šuška, odnosno da se vrati prijašnji naziv – Avenija izviđača. Potpisnici su zahtjeva nevladine organizacije Documenta, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava, Kuća ljudskih prava i još nekoliko organizacija.

– Postoje mnogi argumenti za preimenovanje Avenije Gojka Šuška. Naime, tijekom haaškog procesa mnogi su svjedoci Šuška povezivali s prikrivanjem ratnih zločina, ali i događajima na početku rata u BiH koji su rezultirali otvaranjem koncentracijskih logora te zločinom u Ahmićima – objašnjava jedan od potpisnika inicijative Zoran Pusić.

Čini se da će ploča sa Šuškovim imenom biti skinuta čim takav prijedlog dođe na glasovanje u Gradsku skupštinu, sudeći prema stavu Ive Jelušića, v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a.

– Ja sam za taj prijedlog jer kada se napravi Šuškova povijesna valorizacija, pokojni ministar obrane ne zaslužuje to što ima – rekao je Jelušić. Šef gradskog HNS-a Dragan Kovačević također podržava inicijativu “jer ima mnogo zaslužnijih građana od Šuška, a nemaju svoje ulice”.

Gradski HDZ još nije načisto oko Šuškove avenije.

– Ne želimo se o tome očitovati dok ne vidimo prijedlog i prije nego što dođe u Skupštinu. Ali to je potpuno nepotrebno otvorena tema. To dijeli građane. Ne treba mijenjati imena ulica svaki put kada se vlast promijeni – rekla je Margareta Mađerić, zastupnica HDZ-a.

Ovo nije prvi put da se pokrenula takva inicijativa. Prije nekoliko je godina Odbor za imenovanje odbacio takav prijedlog. Osim službenog zahtjeva, poznata je i anonimna aktivistička akcija iz 2006. godine kada su u Aveniji Gojka Šuška polijepljeni plakati kojima je preimenovana u ulicu grada Den Haaga, povodom imenovanja Trga Franje Tuđmana. Policija nikada nije pronašla drske plakatere.

Komentara 232

Avatar Wollf-m
Wollf-m
18:43 13.04.2010.

PUSIĆU !!! AKO NEKI KURAC ZNAŠ I ŽELIŠ POMĆ, UHVATI SE OZBILJNIH PROBLEMA U ZEMLJI, A POLUPISMENI POLITIČARI DRKAJU PO ULICAMA I TRGOVIMA!!! OSTAVITE TRGOVE: TITA, PAVELIĆA, ŠUŠKA....... TO JE NAŠA POVIJEST ZAŠTO JE BRISATI ? UKLONITE I TORANJ UJ U VUKOVARU DA NE VRIJEĐA OSJEČAJE ONIH ŠTA SU GA RUŠILI, A SADA SA PODSMIJEHOM ŠETAJU OKO NJEGA!!!!!!!

S6
starkey 662002
09:11 14.04.2010.

...i da nastavim niz Ivan Vukić-Lupis, neimenovani junak domovinskog rata, (poginuli heroji s imenom i prezimenom). Ne, za njih nema mjesta. Zašto se nitko od vas ljubitelja Šuška ne upita zašto i nakon 15 godina ova zemlja nema niti jednogog jedinog pravog heroja domovinskog rata s imenom i prezimenom, nego se uvijek pronalaze tipusi poput ovog pizza majstora u baloneru...

KU
kumanovac
00:45 14.04.2010.

LUENA skini se vise Srbima sa onu stvar sta ti znas kad se vidi da si glupa idi kuhaj ako znas,za ostalo si priglupa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije