Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Podravskim jajima divi se cijeli svijet

'08.03.2013., Koprivnica - Na Zrinskom trgu je otvorena izlozba jumbo uskrsnjih jaja koje vec nekoliko godina u tehnici naive oslikava nekoliko poznatih podravskih slikara. Djeca iz vrtica Smijesak su
'Marijan Susenj/PIXSELL'
29.03.2013.
u 14:00

New York, Prag, Bruxelles, Beč, Budimpešta i Los Angeles odredišta su do kojih su stigle pisanice. I bivši papa Benedikt XVI. dobio je jednu na dar

Projekt \"Pisanica od srca\" pokrenut je 2007. godine sa željom da veliko uskrsno jaje, simbol prijateljstva, ljubavi i radosti Uskrsa, pronese diljem hrvatskih, europskih i svjetskih gradova, a idejni začetnik i organizator projekta je Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Turistička atrakcija

Direktor Zdravko Mihevc ponosan je što je projekt tijekom godina izrastao u pravu turističku atrakciju. Velika oslikana jaja svoje utočište dosad su već pronašla u New Yorku, Pragu, Bruxellesu, Beču, Budimpešti, Los Angelesu, Međugorju, Zagrebu i brojnim drugim većim i manjim mjestima u Hrvatskoj i šire. I bivši papa Benedikt XVI jedno je dobio na dar.

- Svako jaje ima svoju priču. Znamo da je ono iz New Yorka kasnije preseljeno u sjedište Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu, a gradonačelnik Bruxellesa njihovo je darovao jednoj dječjoj bolnici - kazao je Mihevc i otkrio da je dosad napravljeno 40-ak takvih jaja, a na njima je radilo 30-ak umjetnika.

Krenuli s prodajom

Ove godine krenulo se i s prodajom, iako se i dalje nekima daje besplatno, pa je tako jedna poklonjena župi u Mariji Bistrici.

Jednu dvometarsku pisanicu svojoj župi u gradišćanskom mjestu Dolnja Pulja kupila Jelka Perušić i za to izdvojila, doznajemo, 4000 eura.

Inače, ovogodišnji planirani budžet za projekt pisanica iznosi 120.000 kuna, oko 20.000 po komadu.

- Dio novca ćemo osigurati prodajom, a dio vlastitim sredstvima - dodao je Mihevc, zaključivši da su njihove pisanice originalne te da ih veseli što je zbog svega toga sve veći interes gradova i za izložbama naive.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije