Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tračak nade

Ove godine Škegrovi radnici dobili jednu plaću, najavili im bolje dane

Trgovisce
Mladen Mandić
05.04.2013.
u 16:00

Sindikalna povjerenica smatra kako je najteže razdoblje iza njih i da će od svibnja isplate teći uredno. Dugovanja prema državi su reprogramirana

Uoči Uskrsa osamdesetak zaposlenih u Tvornici tekstila Trgovišće primilo je plaću tek za siječanj mjesec ove godine. No, sindikalna povjerenica Nada Pinek smatra kako je najteže razdoblje iza njih pa će odsada plaće biti redovitije. Od travnja ili svibnja isplate će teći uredno kao i uplate doprinosa, dok su stara dugovanja prema državi reprogramirana. - Najteže je bilo lani kad je u pitanje došao i opstanak tvornice, ali otkako je većinski vlasnik postao FGS Quaestus, fond kojim upravlja Borislav Škegro, stvari su krenule na bolje - uvjerena je Pinek. Inače, bivši stopostotni vlasnik tvornice tekstila u Velikom Trgovišću Tomislav Kličko koji nije mogao osigurati bolje poslovanje i financijske rezultate, zadržao je 41 posto udjela u vlasništvu.

 Rad u tri smjene

 Tekstilna tvornica Trgovišće na sadašnjoj lokaciji u Velikom Trgovišću postoji od 2008. godine i nastala je od nekadašnjeg TKZ-a, tekstilnog kombinata Zagreb. Kad se otvorila nova tvornica u Trgovišću je radilo 132 radnika. Danas ih je manje, rade u tri smjene, a dio poslova uprava je organizirala s vanjskim kooperantima.

 Sindikati su se godinama protivili gašenju proizvodnje u tom nekad golemom kombinatu u Zagrebu gdje je bilo zaposleno više od tisuću ljudi. Također godinama su upozoravali i na navodno sumnjivu prodaju zemljišta na Črnomercu, na mjestu gdje je još 1924. osnovano poduzeće za preradu pamučnih roba pod nazivom “Tvornica za pamučnu industriju” d.d. koje je osnivač bio Feliks Pollak - Pamegg iz Beča. Međutim, nekretnine nekadašnje tvornice koje su samo “smetale” u Zagrebu su prodane i na tom su mjestu sagrađeni stanovi.

 Isti proizvodni program

 U Veliko Trgovišće još i danas putuje većina zaposlenih iz Zagreba i rade za prosječnu neto plaću u tekstilnoj industriji koja je oko 2900 kuna. Proizvodni program i dalje je isti, stolno i posteljno rublje, ali bez kemijske dorade koja nije premještena na novu lokaciju. Danas se usluge ove dorade rade u Italiji, točnije iz tkaonice u Velikom Trgovišću sirove tkanine se obrađuju u Italiji i potom vraćaju u tvornicu na konfekcioniranje. Proizvodi iz Trgovišća prodaju se više na domaćem nego na inozemnom tržištu, dok se nekada izvozilo 70 posto.

 - Šteta što našu robu više ne kupuju hoteli i restorani, kao što je nekad bio slučaj, ali nadamo se da će nam ipak krenuti na bolje - zaključila je Pinek.

Traže nove poslove

- Škegrov fond Quaestus pomogao je u financijskoj konsolidaciji tvrtke i omogućio da 84 radnice ne završe na cesti, rekao je Siniša Radišić, direktor Tvornice tekstila Trgovišće i dodao da od ove godine rade bez gubitaka. - Borimo se da ih više ne stvaramo i od drugog kvartala plaće će biti redovne. Tražimo nove poslove i prije dva tjedna bili smo na sajmu u Varšavi, a sada idemo u Kanadu. Ne uvozimo kinesku robu već radimo kvalitetne proizvode te se trudimo biti bolji i povećati kapacitete, poručio je Radišić.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije