Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čateks

Ostavke u Nadzornom odboru siju paniku među dioničarima Čateksa

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 09.03.10., Cakovec, Hrvatska- Pogon poduzeca CATEKS Cakovec. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
09.03.2010.
u 17:05

Ne znajući što se to kuha, mali dioničari zatražili su da se hitno organizira sastanak s premijerkom i HFP-om.

Znače li ostavke predstavnika Hrvatskog fonda za privatizaciju Branka Krnjaka i Darka Horvata da više nećemo imati podršku HFP-a? To pitanje od ponedjeljka zaokuplja male dioničare tekstilne tvrtke Čateks, koje je HFP dosad podržavao u borbi protiv "neprijateljskog preuzimanja", kako su nazivali pokušaje MTČ Tvornice čarapa da postane većinskim vlasnikom.

Ne znajući što se kuha, mali dioničari zatražili su sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i HFP-om. Najveći pojedinačni vlasnik je MTČ Tvornica čarapa s oko 34 posto, slijedi HFP, a na kraju su deseci malih dioničara, koji se drže zajedno.

Predstavnik Tvornice čarapa Špiro Krička javno proziva upravu Čateksa za slabo poslovanje, a posebno zamjera to što mu kao pojedinačno najvećem dioničaru ne dopuštaju pristup i nadzor nad radom uprave!

– To nije istina! Ne vidimo kako bi to on nadzirao tvrtku kad kod imenovanja članova Nadzornog odbora 2008. nije htio sudjelovati u radu toga tijela – tvrdi direktor Čateksa Damir Vitez i dodaje da u Čateks mogu ući samo zaposlenici, a Krička može doći kao gost, ako se uredno najavi.

U Čateksu ne znaju ni za prijave koje je Krička lani podnio protiv uprave. Prošli su sve revizije, kontrole i kriminalističku obradu, no nikakva kaznena djela, veli Vitez, nisu otkrivena. U Čateksu uzvraćaju udarac i u dopisu HFP-u pišu o sumnjama u kriminal, neplaćanje poreza i doprinosa te zaduženjima u Tvornici čarapa otkako je u vlasništvo te tvrtke ušla Darinka Krička, majka Špire Kričke, sa svojom tvrtkom RIF-BIRO.

U priču je ubačena i politika, pa se pisalo da HDZ podržava male dioničare Čateksa.

– Između Tvornice čarapa i zaposlenika Čateksa vodi se borba za većinski udjel. Krička pritiskom i blaćenjem želi umanjiti vrijednost koju su zaposlenici stvarali 135 godina – tvrdi Vitez i dodaje da je prosječna neto plaća 3239 kuna i da nikad nije kasnila.

Zaustavili su, kaže, negativne trendove i 2008. završili u plusu. Predsjednica NO-a Katarina Kupec kaže da su ostavke dvojice članova NO-a neprihvatljive jer nisu obrazložene, što otvara prostor za dodatne sumnje. Traži stoga očitovanje Županijskog odbora HDZ-a.

MTČ Tvornica čarapa dobila je tri milijuna kuna potpore, a nije zadovoljavala glavne kriterije natječaja – ističe direktor Čateksa Vitez, koji opovrgava povezanost s bivšim državnim tajnikom Leom Begovićem i predsjednikom županijskoga HDZ-a Vladimirom Ivkovićem.

– Neka Špiro Krička dokaže suprotno – napominje Vitez, koji opovrgava i da su se dionice Čateksa u vlasništvu HFP-a čuvale za "pogodnog strateškog partnera".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije