Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvorođena zagorka

Ostala bez pet tisuća kuna jer je rođena 2., a ne 1. siječnja!

ela poslon
Sabina Pušec/VLM
03.01.2012.
u 08:41

Majka Ela: Županovom odlukom nisam razočarana. Presretna sam jer je djevojčica zdrava i jer je sve prošlo u najboljem redu.

Dugo čekana prva beba rođena u Zagorju u ovoj godini, u zabočkoj Općoj bolnici na svijet je stigla tek jučer, 2. siječnja, u 7.30 sati. Ponosna mlada majka Ela Poslon iz Štuparja kod Krapine rodila je djevojčicu tešku 3270 grama i dugačku 50 centimetara, a ime prvorođene Zagorke jučer se još uvijek nije znalo. Nakon dugog niza godina tako je iznevjerena tradicija da se u Zagorju na samu Novu godinu rodi barem jedna beba, međutim, time je također iznevjeren i dugogodišnji stari, dobri običaj da zagorski župani ili županice prvu zagorsku bebu u ime Krapinsko-zagorske županije daruju s po 5000 proračunskih kuna.

Prespavao i razmislio

– Žao mi je što se nakon dugo, dugo godina nijedna beba u Zagorju nije rodila na samu Novu godinu. Prespavao sam noć, razmislio i došao do zaključka da je darivanje djeteta koje je rođeno 2. siječnja deplasirano i da je izgubilo svoj prvobitni smisao, rekao nam je jučer župan Siniša Hajdaš Dončića. Na upit što će napraviti s tih pet tisuća kuna koje su ionako svake godine namijenjene prvorođenoj bebi, rekao je da taj novac nije predviđen u Proračunu, već se isplaćuje iz tekuće županove proračunske pričuve iz koje se plaćaju i neke druge stavke. Primjerice, u prošloj godini najviše je otišlo za privremeni most u Mokricama. No, dodao je na kraju župan, ovih nepotrošenih 5000 kuna utrošit će se kao pomoć djeci iz socijalno najugroženijih zagorskih obitelji.

Kada smo posjetili mladu mamu, sestre u bolnici već su joj rekle da su iz Županije javili kako darivanja zbog “dana zakašnjenja” vjerojatno neće biti. No, mlada 19-godišnja majka Ela, kojoj je ovo prvo dijete, ne mari puno za županovu odluku i presretna je što je dobila zdravu djevojčicu,

Mobiteli stalno zvonili

– Nisam jako razočarana. Najbitnije mi je da je sve prošlo u redu i da je moja djevojčica dobro, rekla je sa smiješkom, čuvajući bebu u naručju. – Sam porod nije bio prestrašan, iako su trudovi trajali čitavu večer. U rađaonici sam provela dva sata, pa je zapravo sve dosta brzo bilo gotovo. Iako je bilo teško, kada su mi moju kćer stavili na prsa, odmah sam zaboravila sve bolove. Uzbuđena sam i jako, jako sretna, priča mlada majka, kojoj mobitel ne prestaje zvoniti čitavo jutro. Njezina obitelj, roditelji i tri godine stariji suprug Dejan jedva čekaju vrijeme posjeta da vide prinovu u obitelji. Ela se još školuje, učenica je četvrtog razreda Jezične gimnazije u Krapini i kaže kako će unatoč porodu završiti školovanje. Novu godinu dočekala je lijepo.

– Malo smo se zabavljali, čak smo nakratko bili i na gradskom trgu, a zatim slavili kod kuće, ispričala je Ela kojoj je početak ove godine obilježen velikom radošću zbog njezine djevojčice.

Komentara 56

LE
lebar
08:48 03.01.2012.

sanader se treba javiti u 9,a on dode u pola deset...,tak su i bebe u zagorju pocele isto bojkotirati obicaje..,zupane prebaci sa prvog na drugi jer je roda zapela u korumpiranom hrvatskom zracnom prostoru i isplati te pare

MO
modovisisajteMaraschino
08:53 03.01.2012.

nije zena isla roditi da dobije 5000 kn pa sad promasila datum i ostala bez love. ako vam je toliko zao onda joj sami dajte lovu, ionako novinari dobijaju lovu iz crnih fondova svih stranaka

Avatar Rambo
Rambo
09:47 03.01.2012.

5533 . ma daj.........pa to ti je ko da ....pereš noge u čarapama.................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije