Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrinuli je

Osnovci spasili rodu s dimnjaka koju je udario auto

Roda
Vedran Balen
25.04.2013.
u 19:59

Odlučni u namjeri da joj pomognu, mali su je Divoševčani zbrinuli, nahranili i zajedno s učiteljicom pozvali Upravu za zaštitu prirode Brodsko–posavske županije te pričekali dolazak njihovih djelatnika.

Učenici područne OŠ Viktora Cara Emina iz Divoševaca kraj Slavonskog Broda spasili su ranjenu rodu koja je stradala kao posljedica ljudske nepažnje i bahatosti. Naime, učenici su u dvorištu škole pronašli rodu koja inače boravi u gnijezdu na dimnjaku škole. Roda je nepomično ležala, reagirajući samo glavom. Odlučni u namjeri da joj pomognu, mali su je Divoševčani zbrinuli, nahranili i zajedno s učiteljicom pozvali Upravu za zaštitu prirode Brodsko–posavske županije te pričekali dolazak njihovih djelatnika.

– Roda je bila u jako lošem stanju. Imala je slomljeno krilo, iščašeno rame i izgledalo je da će uginuti. Odmah smo je odvezli kod veterinara koji je utvrdio da ju je nešto udarilo jer ima i unutarnje ozljede. Vjerojatno ju je netko na cesti udario autom i zatim unio u dvorište škole jer nije znao što će s njom – kazala je Vesna Andrić iz županijske Javne ustanove za gospodarenje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Nakon što ju je pregledao veterinar, roda je odnesena na oporavak u Zoološki vrt u Ruščici. Zahvaljujući pravodobnoj reakciji osnovnoškolaca, ptica će preživjeti, ali neće se vratiti u prirodu jer više ne može letjeti. Druga roda s kojom je živjela u paru ostala je na krovu, kao i jaja iz kojih se, nažalost, nikada neće izleći mladi, jer su im za to potrebna oba roditelja.

– Bili smo ponosni, jer smo pomogli rodi i time učinili dobro djelo – kazali su divoševački osnovci.

>>Za bijelu rodu na dimnjaku ili krovu vlasnicima 700 kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije