Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura loše stoji

Osniva se Dubrovačka baština, otkazi tehnici i administraciji

dubrovnik
Grgo Jelavić/24 sata
13.04.2010.
u 22:35

Na programe svih naših ustanova potroši se samo sedam posto novca, a sve ostalo ode na hladni pogon, kazao je dubrovački gradonačelnik Vlahušić.

Stanje u dubrovačkim javnim ustanovama u kulturi poprilično je teško. Od deset ustanova u kulturi samo su Kinematografi Dubrovnik i Folklorni ansambl Linđo prošlu godinu završili u plusu, a svi ostali zabilježili su manje ili veće gubitke bez obzira na to što u njihovu financiranju Grad Dubrovnik u pravilu sudjeluje s velikim postotkom, ponegdje i do 90 posto.

Struktura zaposlenih

– Neke stvari definitivno treba promijeniti. Neubičajeno je da hladni pogon svih ustanova "odnese" 93% ukupnog novca, a da se na programe potroši samo 7%. Isto tako, zabrinjavajuća je struktura zaposlenih, od njih 270 u svih 10 ustanova više od 50% tehničko je i administrativno osoblje, a ne umjetničko – rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić i najavio da će nova gradska tvrtka, Dubrovačka baština, u budućnosti preuzimati sve tehničke i većinu administrativnih poslova za sve ustanove u kulturi te će se tako reducirati broj zaposlenih. Brojke kažu da su u ustanovama u kulturi zaposlena 132 umjetnička djelatnika, 19 računovođa, 99 ljudi radi kao tehničko osoblje, a 20 ih je u administraciji.

– Velik je problem što Dubrovčani ne posjećuju naše ustanove. Prošle godine bilo ih je samo 69 tisuća, od toga 47 tisuća otpada na kino. Nakon toga postavlja se legitimno pitanje treba li i dalje na ovakav način financirati ustanove u kulturi – zaključio je Vlahušić, a esdepeovac Joško Mikulić nije zadovoljan izvještajima o radu ustanova u kulturi koji se predočavaju vijećnicima.

A gdje su izvještaji vijeća?

– Iz ovakvih se izvještaja ne može ništa iščitati. Osim ravnatelja izvještaje bi trebala podnositi i kulturna vijeća, revizija te upravna vijeća, čiji rad treba preispitati jer smo svjedoci da je bilo mnogo nepravilnosti u ustanovama u kulturi, a upravna vijeća nikada nisu reagirala – istaknuo je Mikulić. Neki su izvještaji prihvaćeni, a da ravnatelji nisu ni dobili riječ. HDZ-ovi vijećnici nisu sudjelovali u radu jer smatraju da se ne mogu prihvatiti izvještaje za 2009. dok nisu prihvaćeni oni za 2008., koje na dnevni red nije stavila bivša gradonačelnica Dubravka Šuica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije