Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon otvorenje

Osijek dobio 120 milijuna kuna vrijedan autobusni kolodvor

kolodvor (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
03.06.2011.
u 13:02

- Istočno od Beča nema ljepšeg kolodvora, a na otvorenju mi je jedan dioničar iz Španjolske rekao: "Drago, ovo nema ni Madrid!" - zadovoljno je kazao predsjednik uprave Osijek-Koteksa Drago Tadić

Čak 120 milijuna kuna "težak" autobusni kolodvor, građen po modelu javno-privatnog partnerstva, svečano je danas otvoren Kašićevoj ulici. Grad je uložio oko 22.000 kvadrata zemljišta i 5,2 milijuna kuna u uređenje okoliša, a cijelu investiciju iznio je Osijek-Koteks koji je s Gradom 2007. potpisao ugovor o koncesiji budućeg zdanja.

- Istočno od Beča nema ljepšeg kolodvora, a na otvorenju mi je jedan dioničar iz Španjolske rekao: "Drago, ovo nema ni Madrid!" - zadovoljno je kazao predsjednik uprave Osijek-Koteksa Drago Tadić zahvaljujući se bivšem gradonačelniku Anti Đapiću na hrabrosti zbog potpisivanja ugovora, sadašnjem Krešimiru Bubalu na završetku projekta i potpredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu koji je i otvorio vrijedan objekt.

Zdanje u koje je uloženo 10.000 četvornih metara betona, milijun kilograma armature, 450 tona nosive konstrukcije i 3000 kvadrata stakla, blagoslovio je i nadbiskup osječko-đakovački Marin Srakić poželjevši svima sretan i siguran put.

- Ako je ograničenje brzine 120 km/h, i anđeo čuvar djeluje na toj brzini - kazao je nadbiskup.

Prvi autobusi s kolodvora će krenuti u nedjelju u ponoć, kada će napokon biti zatvoren stari, oronuli kolodvor koji je punih 40 godina nosio naziv "privremenog" kolodvora. Osijek-Koteks osnovao je tvrtku Autobusni kolodvor d.o.o. koja zapošljava 10 osoba, dok je koncesiju za upravljanje kolodvorom dobio požeški APP.

Otvaranje kolodvora prošlo je u prilično mirnoj atmosferi unatoč tome što su jedno pokraj drugoga stajali sukobljeni Bubalo, Šeks, Đapić, župan Vladimir Šišljagić i ministar branitelja Tomislav Ivić.

- Autobusni kolodvor krunski je dokaz kako zajedništvo može donijeti dobar projekt - kazao je Šeks izbjegavajući uzvratiti Bubalu koji nije zaboravio iskoristiti priliku i reći da je država zapostavila Osijek i Slavoniju. Suprotno tome, Šeks je najavio za desetak dana početak gradnje novog dravskog mosta vrijednog milijardu kuna, nastavak gradnje koridora 5C od Sredanaca do Svilaja i gradnju južnog kraka južne obilaznice. U svim radovima sudjeluje i Osijek-Koteks.

Otvorenje kolodvora, inače, pratilo je nekoliko odgađanja otvorenja. Ponajviše, kazao je Tadić, zbog spora Grada i HŽ-a oko gradnje prilazne ceste.

Komentara 4

TH
thekurcula
08:45 04.06.2011.

U Karadžićevoj ulici, sad prozvanoj Bartola Kašića.

KA
Karla
16:20 03.06.2011.

Gdje se nalazi taj novi autobusni kolodvor? U blizini starog?

DO
dalibor@otok
14:44 12.06.2011.

Kako ga nije sramota doći na otvorenje a izdao je i Slavoniju i Hrvatsku?? (Šeks)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije