Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABORAVLJENI

OŠ Ivana Gorana Kovačića u Dugoj Resi pola je stoljeća bez dvorane

dvorana
Dominik Grgurić/Pixsell
26.03.2010.
u 16:50

Trenutačno dugoreški osnovci vježbaju u udaljenom Sportskom domu, izgrađenom još 1937. godine i potpuno neprikladnom.

Igranje nogometa, trčanje i vježbanje na spravama želja je svih 395 učenika OŠ Ivana Gorana Kovačića, koji još nemaju svoju sportsku dvoranu. Ta će odgojna i obrazovna ustanova 19. rujna proslaviti pedeset godina postojanja i toliko su dugo bez objekta za održavanje tjelesnog odgoja. Sada vježbaju u Sportskom domu sagrađenom još 1937. godine. Prostor je premalen, ventilacija slaba, nema dvovisinskog razboja i druge opreme, a svlačionice i sanitarni čvor u katastrofalnom su stanju.

Nastava od 25 minuta

– U toj sam dvorani i ja vježbao. Bio sam u prvoj generaciji učenika koja je krenula u tadašnju dugorešku školu. Tada je zadovoljavala uvjete za provođenje tjelesnog odgoja, ali danas ne – napominje učitelj tjelesnog Jure Sviličić, koji prostor gdje podučava brojne generacije naziva ‘'špajzom'’. Osim neprimjerenih uvjeta, dodatni je problem što učenici do tog doma moraju pješačiti desetak minuta u jednom smjeru.

– Od sata nam ostane 25 minuta, jer ih moram pustiti ranije da bi stigli na nastavu. Tu se ne mogu održavati nikakve školske manifestacije, a o sportskim natjecanjima da i ne govorim – kaže dugoreški učitelj. Iako će sljedeće godine nastaviti školovanje u nekoj drugoj školi, generacija učenika koja sada pohađa osmi razred nada se da će Duga Resa napokon dobiti dvoranu kakvu zaslužuje.

– Stalno se moramo žuriti. Ne možemo igrati sportove koje bismo željeli. Bilo bi super kada bi se napravila nova dvorana – kažu učenici Lucija Car i Mateo Matuzić. Ravnateljica škole Sanja Ferkula napominje da je nakon pedeset godina napokon došlo vrijeme da je dobiju. Županija je osigurala 100.000 kuna za projektnu dokumentaciju i dvorana je kandidirana za program CEB Vll.

Na treninge u Karlovac

- U planu je gradnja trodijelnog objekta sa 800 sjedećih mjesta. Dijelom bi bila na školskom, a dijelom na gradskom zemljištu, tako da nema nikakvih imovinsko-pravnih prepreka – rekla je ravnateljica škole Sanja Ferkula. Zahvaljuje Gradu i Županiji na potpori. Zamjenik gradonačelnika Nikola Car kazao je da su zainteresirani za gradnju dvorane, jer u Dugoj Resi nema objekta u kojem bi moglo trenirati 28 sportskih udruga, pa njihovi članovi na treninge idu u Karlovac i snalaze se kako znaju i umiju. Grad je također spreman financirati i gradnju nove dvorane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije