Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prazne klupe

Odobreno 1518 mjesta, a osme razrede završit će 1273 učenika

'04.07.2011. Karlovac - U srednjim skolama pocele prijave za upise u 1. razred srednje skole. Ucenici i roditelji na prijavama u Ekonomskoj skoli. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
13.06.2012.
u 13:16

Prva privatna gimnazija u Karlovcu ponovno će pokušati privući učenike nakon što su lani od te ideje odustali zbog slabog interesa

Negativna demografska slika u Karlovačkoj županiji i ove će se godine odraziti na upise u prve razrede srednjih škola. U trinaest županijskih i jednoj privatnoj školi odobreno je ukupno 1518 slobodnih mjesta, a osme razrede završavaju 1273 učenika.

To znači da će ih čak 245 biti višak što će mnogima stvoriti probleme u popunjavanju pojedinih zanimanja. Mjerodavni se nadaju da će, kao i lani, privući stotinjak učenika iz drugih hrvatskih županija što bi donekle moglo popraviti cjelokupnu situaciju.

 Oko 70 zanimanja

 – To nam daje nadu da ćemo ove godine upisati od 1350 do 1400 učenika u prve razrede srednjih škola. Lani su bila 1472. Višak slobodnih mjesta dobar je za učenike i roditelje jer mogu birati između sedamdesetak ponuđenih zanimanja – kazao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Željko Šančić.

Podsjeća i na ‘crne’ brojke karlovačkog školstva po kojima je u osnovnim školama lani bio 9371 učenik ili 206 manje nego sada. Takva negativna kretanja odmah se održavaju i na srednjoškolsko obrazovanje.

 Najviše u Tehničkoj školi

 – Svi učenici imaju dovoljno mjesta. Poručujemo roditeljima i učenicima da vode brigu o svojim željama, ali i sposobnostima te mogućnostima zapošljavanja ili nastavka školovanja nakon završene srednje škole – napomenuo je županijski pročelnik Šančić.

Najveći broj upisnih mjesta, ukupno 209, odobren je u Tehničkoj školi Karlovac koja ima veliki broj deficitarnih zanimanja. Gimnazija Karlovac, za koju lani u prirodoslovno-matematičkom smjeru nije bilo dovoljno ni šezdeset bodova, moći će upisati 164 učenika.

Planiraju tri opća razreda te matematički i jezični. Prva privatna gimnazija u Karlovcu ponovno će pokušati upisati učenike nakon što se lani odustalo od te inicijative zbog slabog interesa učenika na prijavama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije