Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povuci-potegni

Odgođeno ročište za prodaju Željezare Split

zeljezara sisak (1)
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/5
27.10.2011.
u 15:50

Petar Pripuz, vlasnik tvrtke Adria-Čelik, revoltiran tvrdi da bankovno jamstvo drugog ponuditelja nije valjano. Željezaru želi kupiti i tvrtka Fe-Magnetid iz Splita koja je u sastavu njemačkog Tekoma obitelji Schumacker.

Na Trgovačkom sudu odgođeno je prvo ročište za prodaju Željezare Split.

– Naravno da sam revoltiran. Još prije godinu dana iskazali smo namjeru za kupnju Željezare, a evo, ni danas ne možemo doći u mogućnost da sudjelujemo ravnopravno na dražbi. Jamstvo drugog ponuditelja ne valja, sud ga je imao vremena provjeriti. Želimo nastaviti proizvodnju u Željezari – izjavio je Petar Pripuz, direktor tvrtke Adria-Čelik iz Zagreba.

Ta je firma odavno zainteresirana za kupnju Željezare. Za ovu današnju, prvu dražbu Adria-Čelik uplatio je jamčevinu od 7,5 milijuna kuna na račun depozita Trgovačkog suda.

Na dražbi se pojavio i drugi ponuditelj, tvrtka Fe-Magnetid sa sjedištem u Splitu. U sastavu je njemačkog Tekoma u vlasništvu obitelji Schumacker.

Ante Bekić, direktor i zakonski zastupnik Fe-Magnetida, sudu je donio bankovno jamstvo njemačke banke sa sjedištem u Münchenu. Članica je Uni Credita.

Ante Glamuzina, odvjetnik Adria Čelika, prigovorio je na valjanost tog jamstva tvrdeći da ne udovoljava uvjetima sudjelovanja na dražbi.

Sudac Ivan Basić prekinuo je ročište. Stanka je trajala 75 minuta. Nakon toga sudac Basić izvijestio je da iz Njemačke nisu dobili odgovor jesu li potpisi na jamstvu od ovlaštenih osoba. A kako je riječ o velikim iznosima i ozbiljnim kupcima, sugerirao je da se čeka ili da se ročište odgodi. Novo će se održati sutra u podne.

– Sto posto stojimo iza bankovnog jamstva . Isključiva nam je namjera da se proizvodnja u Željezari Split nastavi. Ovo je sve zakonski regularno. Prigovor smatram neosnovanim – kazao je novinarima Anto Bekić.

Odgađanjem ročišta za prodaju Željezare ogorčeni su njezini radnici i sindikalni čelnici. Naglašavaju da im svako odgađanje šteti i stvara dodatne probleme. Poručuju da samo žele raditi!

Početna cijena za prodaju Željezare iznosi 10,3 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije